Imprezowy bowl z mięsem z indyka
Opublikowano 01.12.2023Zaskocz gości naszym przepisem na imprezowy bowl z mięsem z indyka! Łączymy soczyste mięso z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi dodatkami, tworząc idealne danie na każdą okazję. Prosty przewodnik krok po kroku pomoże Ci łatwo przygotować to kolorowe i zdrowe danie. Bądź gwiazdą każdej imprezy z tym wyjątkowym połączeniem smaków!
W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami: 5 ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę, półtorej posiekanej papryczki chilli, oliwą i przyprawami: pieprzem kajeńskim, oregano i kuminem. Dopraw też solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i na rozgrzanym tłuszczu zrumień mięso, jednocześnie mieszając. Pod koniec smażenia dodaj passatę i odrobinę wody. Wymieszaj i smażąc na średnim ogniu, zredukuj płyn na patelni. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
Pokrój cebulę, pozostałą papryczkę chilli, 1 ząbek czosnku i pomidory w niewielką kostkę. Wymieszaj. W osobnym kubku lub słoiczku wymieszaj energicznie sok z 1 limonki, 5 łyżek oliwy i 3 łyżek octu balsamicznego. Zalej pomidory z cebulą. Posiekaj kilka gałązek świeżej kolendry i dodaj do salsy. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Włóż do lodówki, by smaki się przegryzły.
W międzyczasie odsącz kukurydzę i fasolę, opłucz je osobno na sitku. Osusz kukurydzę ręcznikiem papierowym. Wrzuć ziarna na suchą, rozgrzaną patelnię i podpraż na średnim ogniu do zrumienienia. Fasolę odłóż na chwilę na bok.
Wymieszaj passatę ze śmietaną, sokiem z limonki i oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj też pozostałe przyprawy wedle swojego gustu (mielone nasiona kolendry, pieprz kajeński, paprykę wędzoną, granulowany czosnek).
Wyjmij salsę pomidorową z lodówki. Wypestkuj i obierz awokado. Pokrój je w paski. Opłucz i osusz liście sałaty. Porwij je i ułóż na dnie każdej miseczki tak, aby zachodziły wyżej na rant. Rozłóż do każdej miseczki podobną ilość mięsa mielonego z indyka, prażonych ziaren kukurydzy, fasoli, ryżu, awokado i salsy. Całość polej sosem pomidorowo-śmietanowym i podawaj od razu.