Aplikacja
Imprezowy bowl z mięsem z indyka
 

Imprezowy bowl z mięsem z indyka

Opublikowano 01.12.2023

Zaskocz gości naszym przepisem na imprezowy bowl z mięsem z indyka! Łączymy soczyste mięso z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi dodatkami, tworząc idealne danie na każdą okazję. Prosty przewodnik krok po kroku pomoże Ci łatwo przygotować to kolorowe i zdrowe danie. Bądź gwiazdą każdej imprezy z tym wyjątkowym połączeniem smaków!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Krok 1: Przygotuj mielone mięso z indyka

W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami: 5 ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę, półtorej posiekanej papryczki chilli, oliwą i przyprawami: pieprzem kajeńskim, oregano i kuminem. Dopraw też solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i na rozgrzanym tłuszczu zrumień mięso, jednocześnie mieszając. Pod koniec smażenia dodaj passatę i odrobinę wody. Wymieszaj i smażąc na średnim ogniu, zredukuj płyn na patelni. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.

Krok 2: Zrób salsę pomidorową

Pokrój cebulę, pozostałą papryczkę chilli, 1 ząbek czosnku i pomidory w niewielką kostkę. Wymieszaj. W osobnym kubku lub słoiczku wymieszaj energicznie sok z 1 limonki, 5 łyżek oliwy i 3 łyżek octu balsamicznego. Zalej pomidory z cebulą. Posiekaj kilka gałązek świeżej kolendry i dodaj do salsy. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Włóż do lodówki, by smaki się przegryzły.

Krok 3: Przygotuj kukurydzę i fasolę

W międzyczasie odsącz kukurydzę i fasolę, opłucz je osobno na sitku. Osusz kukurydzę ręcznikiem papierowym. Wrzuć ziarna na suchą, rozgrzaną patelnię i podpraż na średnim ogniu do zrumienienia. Fasolę odłóż na chwilę na bok.

Krok 4: Zajmij się sosem pomidorowo-śmietanowym

Wymieszaj passatę ze śmietaną, sokiem z limonki i oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj też pozostałe przyprawy wedle swojego gustu (mielone nasiona kolendry, pieprz kajeński, paprykę wędzoną, granulowany czosnek).

Krok 5: Skomponuj miskę i podawaj

Wyjmij salsę pomidorową z lodówki. Wypestkuj i obierz awokado. Pokrój je w paski. Opłucz i osusz liście sałaty. Porwij je i ułóż na dnie każdej miseczki tak, aby zachodziły wyżej na rant. Rozłóż do każdej miseczki podobną ilość mięsa mielonego z indyka, prażonych ziaren kukurydzy, fasoli, ryżu, awokado i salsy. Całość polej sosem pomidorowo-śmietanowym i podawaj od razu.

Czas całkowity 55 min
Porcja 8
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 15 min
Składniki
8
Składniki miski:
400 g mięsa mielonego z indyka
200 g ugotowanego na sypko ryżu
8 małych pomidorów lub 4 duże
4 czerwone cebule
4 awokado
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki kukurydzy
2 opakowania sałaty rzymskiej
6 ząbków czosnku
3 papryczki chili
sok z 2 limonek
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek passaty pomidorowej
przyprawy: pieprz kajeński, kilka gałązek świeżej kolendry, oregano, kumin, pieprz i sól
Składniki na sos pomidorowo-śmietanowy:
8 łyżek śmietany 18%
sok z 2 limonek
8 łyżek passaty pomidorowej
4 łyżki oliwy
przyprawy (ilość według upodobań): mielone ziarna kolendry, pieprz kajeński, papryka wędzona, chilli, czosnek granulowany, sól oraz pieprz