Aplikacja
 

Jabłka pieczone z żurawiną i płatkami owsianymi

Opublikowano 09/10/2022

Jabłka pieczone z żurawiną i płatkami owsianymi to idealny pomysł dla miłośników zdrowych i smakowitych deserów, odpowiedni na każdą porę roku. Nasz przepis pokaże Ci jak przygotować to lekkie danie w prosty sposób. Podawaj je samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych lodów czy bitej śmietany.

1. Przygotuj jabłka

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zetnij wierzch jabłek, wydrąż ogryzek, uważając, aby nie przeciąć brzegów i skórki jabłek.

2. Przygotuj farsz

Wymieszaj płatki owsiane z żurawiną, cynamonem, wanilią i włóż do środka. Skrop sokiem z cytryny.

3. Udekoruj i upiecz jabłka

Na wierzch połóż pokrojone orzechy i polej syropem lub posyp cukrem. Przykryj „pokrywką” z jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie 30 min
 

Jabłka pieczone z żurawiną i płatkami owsianymi

Opublikowano 09/10/2022

Jabłka pieczone z żurawiną i płatkami owsianymi to idealny pomysł dla miłośników zdrowych i smakowitych deserów, odpowiedni na każdą porę roku. Nasz przepis pokaże Ci jak przygotować to lekkie danie w prosty sposób. Podawaj je samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych lodów czy bitej śmietany.

1. Przygotuj jabłka

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zetnij wierzch jabłek, wydrąż ogryzek, uważając, aby nie przeciąć brzegów i skórki jabłek.

2. Przygotuj farsz

Wymieszaj płatki owsiane z żurawiną, cynamonem, wanilią i włóż do środka. Skrop sokiem z cytryny.

3. Udekoruj i upiecz jabłka

Na wierzch połóż pokrojone orzechy i polej syropem lub posyp cukrem. Przykryj „pokrywką” z jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie 30 min
Składniki
serves 4
Jabłka - 2 sztuki
Płatki owsiane - 4 łyżki
Suszona żurawina - 1 łyżka
Cynamon - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 2 łyżki
Sok z cytryny
Składniki
serves 4
Jabłka - 2 sztuki
Płatki owsiane - 4 łyżki
Suszona żurawina - 1 łyżka
Cynamon - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 2 łyżki
Sok z cytryny