Aplikacja
Jaglanka z owocami
 

Jaglanka z owocami

Opublikowano 18.01.2022

Jaglanka to szybki, smaczny a przede wszystkim zdrowy pomysł na śniadanie. Z dodatkiem ulubionych bakalii i owoców skradnie serca nie tylko dorosłym, ale i najmłodszym. Jednym z głównych składników tego posiłku jest jogurt naturalny typu greckiego. Nie zawiera on dużej ilości tłuszczu, dlatego idealnie sprawdzi się u osób przebywających na diecie. Posiada wysoką zawartość żywych kultur bakterii oraz większą ilość białka niż klasyczny jogurt naturalny lub kefir.

1. Przygotuj kaszę

Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do garnka i zalej, tak
aby woda sięgała ok. 1 cm ponad kaszę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. co jakiś czas mieszając. Jeżeli nie chcesz, aby kasza przywarła do dna garnka
możesz dodać kilka kropel oliwy.

2. Przygotuj daktyle

Daktyle zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 5-7 minut. Następnie odcedź.

3. Skomponuj danie

Gotową kaszę wymieszaj z jogurtem i daktylami. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu. Na wierzch nałóż kawałki banana oraz migdały.

#zdroweśniadanie #jaglanka

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
Kasza jaglana - 3 łyżki
Jogurt grecki - 2 łyżki
Daktyle - 20 g
Nieduży banan - 1 sztuka
Miód - 1 łyżeczka
Migdały - garstka