Jagodowa zupa owocowa
Opublikowano 05.07.20231. Przygotuj bazę
W pierwszym kroku do garnka wlej 500 ml wody, dodaj ksylitol lub cukier, owoce i sok jabłkowy. Wszystko razem zagotuj.
2. Ugotuj makaron
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
3. Stwórz zawiesinę
Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj z niewielką ilością wody. Mąkę dokładnie rozmieszaj, a następnie dodaj zawiesinę do gotujących się owoców.
4. Dokładnie mieszaj zupę
Mieszaj zupę do momentu, aż zgęstnieje.
5. Poczekaj aż wystygnie
Gotową zupę pozostaw do wystygnięcia w garnku na 10–15 minut.
6. Dodaj jogurt naturalny
Po upływie czasu dodaj do niej jogurt naturalny.
7. Gotowe!
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i świeżymi owocami.
Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
300 g świeżych jagód leśnych
150 g świeżych malin
200 g jogurtu naturalnego
1 szklanka soku jabłkowego
50 g mąki ziemniaczanej
50 g ksylitolu lub cukru białego
200 g makaronu