Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami
Opublikowano 22.03.2023Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie.
1. Ugotuj jajka
Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.
2. Rozdrobnij żółtka
Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.
3. Przygotuj pieczarki
Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.
4. Dodaj przyprawy
Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. Dodaj natkę pietruszki
Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj resztę i udekoruj
Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.
Czas całkowity 22 min
Porcja 4
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 16 min
Składniki
4
8 jaj,
8 pieczarek (mogą być białe albo borowikowe),
2 łyżki majonezu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie: dodatkowe listki do dekoracji),
2 łyżki masła truflowego,
szczypta pieprzu i soli.