Aplikacja
Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami
 

Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami

Opublikowano 22.03.2023

Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie.

1. Ugotuj jajka

Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.

2. Rozdrobnij żółtka

Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.

3. Przygotuj pieczarki

Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Dodaj natkę pietruszki

Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Dodaj resztę i udekoruj

Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.

Czas całkowity 22 min
Porcja 4
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 16 min
Składniki
4
8 jaj,
8 pieczarek (mogą być białe albo borowikowe),
2 łyżki majonezu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie: dodatkowe listki do dekoracji),
2 łyżki masła truflowego,
szczypta pieprzu i soli.