Aplikacja
Jajka faszerowane z awokado
 

Jajka faszerowane z awokado

Opublikowano 22.03.2023

Przepis na faszerowane jajka z awokado to pyszna i pożywna przekąska, pełna wartościowych składników.

1. Ugotuj jajka

Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.

2. Stwórz łódeczki

Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.

3. Przygotuj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.

4. Pokrój i dopraw awokado

Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.

5. Wymieszaj całość

Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.

6. Nałóż farsz

Nałóż farsz do wyciętych części jajek.

7. Udekoruj jajka

Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.

Czas całkowity 22 min
Porcja 5
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
5
10 jajek,
2 sztuki awokado,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki soku z limonki albo cytryny,
4 łyżki posiekanego szczypiorku,
4 łyżki majonezu (+ dodatkowo majonez do dekoracji),
rzeżucha, bazylia albo/i kolendra.