1. Ugotuj jajka
Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.
2. Stwórz łódeczki
Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.
3. Przygotuj czosnek
Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.
4. Pokrój i dopraw awokado
Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.
5. Wymieszaj całość
Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.
6. Nałóż farsz
Nałóż farsz do wyciętych części jajek.
7. Udekoruj jajka
Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.
Czas całkowity 22 min
Porcja 5
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
5
10 jajek,
2 sztuki awokado,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki soku z limonki albo cytryny,
4 łyżki posiekanego szczypiorku,
4 łyżki majonezu (+ dodatkowo majonez do dekoracji),
rzeżucha, bazylia albo/i kolendra.