Aplikacja
Jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym
 

Jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym

Opublikowano 22.03.2023

A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem, z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego.

1. Ugotuj jajka

Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.

2. Przygotuj cebulę

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.

3. Podsmaż cukinię

Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.

4. Dodaj natkę pietruszki

Dołóż posiekaną natkę pietruszki.

5. Dodaj przyprawy

Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.

6. Przygotuj jajka

Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.

7. Nałóż farsz i udekoruj

Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.

Czas całkowity 35 min
Porcja 12
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
12
12 jaj,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki posiekanego tymianku,
2 cukinie,
6 łyżek rozdrobnionej natki pietruszki (do farszu oraz dodatkowo listki do dekoracji),
8 łyżek startego sera żółtego,
2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie: oleju),
1 mała cebula.