Jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym
Opublikowano 22.03.2023A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem, z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego.
Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.
Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.
Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.
Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.
Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.