Aplikacja
Jajka po szkocku
 

Jajka po szkocku

Opublikowano 28.02.2022

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości przy wielkanocnym stole podawaj barszcz biały w towarzystwie jajek po szkocku! Chrupiąca panierka i mięsne nadzienie to nie wszystko co kryje się pod tą nazwą. Bowiem sercem tej przekąski jest jajko przepiórcze.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj jajka

Jajka przepiórcze ugotuj na miękko i zahartuj w zimnej wodzie.

2. Przygotuj masę z kiełbasy

Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 8 równych porcji.

3. Przygotuj pulpeciki

Z przygotowanych wcześniej porcji mięsnych uformuj kulki i rozgnieć na niewielkie placki. Na środku połóż ugotowane jajko przepiórcze, dokładnie zawiń, formując pulpecik. Tak przygotowane kulki odstaw do lodówki na 30 minut.

4. Usmaż

Po wyjęciu pulpecików z lodówki zapanieruj je w bułce tartej i roztrzepanym jajku. Smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż będą rumiane.

5. Skomponuj danie

Gotowe jajka po szkocku podawaj w towarzystwie białego barszczu.

#jajkaposzkocku #przepisywielkanocne #białakiełbasa

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
 

Jajka po szkocku

Opublikowano 28.02.2022

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości przy wielkanocnym stole podawaj barszcz biały w towarzystwie jajek po szkocku! Chrupiąca panierka i mięsne nadzienie to nie wszystko co kryje się pod tą nazwą. Bowiem sercem tej przekąski jest jajko przepiórcze.

1. Przygotuj jajka

Jajka przepiórcze ugotuj na miękko i zahartuj w zimnej wodzie.

2. Przygotuj masę z kiełbasy

Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 8 równych porcji.

3. Przygotuj pulpeciki

Z przygotowanych wcześniej porcji mięsnych uformuj kulki i rozgnieć na niewielkie placki. Na środku połóż ugotowane jajko przepiórcze, dokładnie zawiń, formując pulpecik. Tak przygotowane kulki odstaw do lodówki na 30 minut.

4. Usmaż

Po wyjęciu pulpecików z lodówki zapanieruj je w bułce tartej i roztrzepanym jajku. Smaż na średniej mocy palnika do momentu, aż będą rumiane.

5. Skomponuj danie

Gotowe jajka po szkocku podawaj w towarzystwie białego barszczu.

#jajkaposzkocku #przepisywielkanocne #białakiełbasa

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
Jajka przepiórcze - 8 sztuk
Biała kiełbasa - 4 sztuki
Szczypiorek - 1 pęczek
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - 1 szklanka
Olej - 3 łyżki
Składniki
2
Jajka przepiórcze - 8 sztuk
Biała kiełbasa - 4 sztuki
Szczypiorek - 1 pęczek
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - 1 szklanka
Olej - 3 łyżki