Jajka po turecku – przepis krok po kroku
Opublikowano 26.06.2023Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!
Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.
Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.
Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).
Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.
Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.
Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.