Aplikacja
Jajka Po Turecku
 

Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Opublikowano 26.06.2023

Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!

1. Przygotuj półmisek

Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.

2. Dodaj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.

3. Dodaj kolejne składniki

Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.

4. Przygotuj wodę

Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).

5. Czas na gotowanie jajek!

Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.

6. Gotuj jajka przez 3 minuty

Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

7. Przygotuj masło

W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.

8. Przenieś wszystkie składniki na talerz

Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.

9. Przygotuj bagietkę

Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.

Czas całkowity 20 min
Porcja 1
Przygotowanie 17 min
Gotowanie 3 min
Składniki
1
2 jajka
2 łyżki octu winnego
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka płatków wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Łyżeczka soku z cytryny
200 ml (mała szklanka) jogurtu greckiego
10 gramów masła
1 półbagietka