Jajka po turecku – przepis krok po kroku
Opublikowano 06/26/2023Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!
Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.
Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.
Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).
Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.
Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.
Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.
Jajka po turecku – przepis krok po kroku
Opublikowano 06/26/2023Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!
Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.
Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.
Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).
Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.
Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.
Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.