Aplikacja
Jajka Po Turecku
 

Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Opublikowano 06/26/2023

Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!

1. Przygotuj półmisek

Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.

2. Dodaj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.

3. Dodaj kolejne składniki

Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.

4. Przygotuj wodę

Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).

5. Czas na gotowanie jajek!

Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.

6. Gotuj jajka przez 3 minuty

Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

7. Przygotuj masło

W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.

8. Przenieś wszystkie składniki na talerz

Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.

9. Przygotuj bagietkę

Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.

Total time
Czas całkowity 20 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 17 min
Cooking
Gotowanie 3 min
Jajka Po Turecku
 

Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Opublikowano 06/26/2023

Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!

1. Przygotuj półmisek

Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.

2. Dodaj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.

3. Dodaj kolejne składniki

Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.

4. Przygotuj wodę

Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).

5. Czas na gotowanie jajek!

Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.

6. Gotuj jajka przez 3 minuty

Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

7. Przygotuj masło

W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.

8. Przenieś wszystkie składniki na talerz

Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.

9. Przygotuj bagietkę

Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.

Total time
Czas całkowity 20 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 17 min
Cooking
Gotowanie 3 min
Składniki
serves 1
2 jajka
2 łyżki octu winnego
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka płatków wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Łyżeczka soku z cytryny
200 ml (mała szklanka) jogurtu greckiego
10 gramów masła
1 półbagietka
Składniki
serves 1
2 jajka
2 łyżki octu winnego
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka płatków wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Łyżeczka soku z cytryny
200 ml (mała szklanka) jogurtu greckiego
10 gramów masła
1 półbagietka