Aplikacja
Jajka w szpinaku
 

Jajka w szpinaku

Opublikowano 02.11.2022

W lodówce masz szpinak i jajka? To świetnie się składa, bo mamy przepis na pyszne jajka w szpinaku. Sprawdź go i urozmaić swoje śniadania!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Wrzucamy szpinak i dodatki na patelnię

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz odrobinę oliwy. Całość podsmażamy do momentu aż cebulką zrobi się mięciutka. W tym czasie możemy ją przyprawić odrobiną soli oraz pieprzem. Następnie partiami dodajemy szpinak i czekamy aż straci formę. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny, a patelnię przykrywamy pokrywką.

Dodajemy jajka

Jak szpinak straci formę, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i wbijamy jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Na koniec całość okraszamy serem feta i przykrywamy pokrywką, aby ser szybciej się rozpuścił, a białka ścięły.

Podajemy

Gotowe danie możemy podawać ze świeża bagietką.

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
szalotka – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
świeży szpinak – 250 g
masło – 1 łyżka
sól i czarny pieprz
gałka muszkatołowa – szczypta
sok z cytryny
oliwa z oliwek – 1 łyżka
jajka – 3 szt.
ser feta – 125 g
płatki chilli – szczypta
bagietka (do podania)