Aplikacja
Co Mozna Zrobic Z Brukselki
 

Jak zrobić brukselkę do obiadu? Wykorzystaj ją w sałatce!

Opublikowano 04.10.2023

Pieczona brukselka nabiera zupełnie innego smaku. Podana w towarzystwie innych pieczonych warzyw i przystrojona świeżą natką pietruszki lub kolendrą pięknie zaprezentuje się na Twoim stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brukselkę do obiadu i chcesz spróbować, jak smakuje po upieczeniu, poniższy przepis jest dla Ciebie.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj piekarnik

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek.

Warzywa

Umyj, oczyść i obierz warzywa. Bataty, marchew, pietruszkę i pasternak pokój na paski, większe brukselki – na połówki. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oprósz przyprawami i wymieszaj.

Upiecz w kolejności

Najpierw do naczynia żaroodpornego włóż marchewki, pasternak, pietruszkę i bataty. Piecz je przez 30 minut. Po tym czasie nałóż na wierzch brukselkę i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdzaj widelcem, czy warzywa są miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka minut w piekarniku. Całość możesz okryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił.

Prosto na stół

Upieczone warzywa przełóż do miseczki, polej oliwą i przystrój świeżymi ziołami.
Smacznego!

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
200 g brukselki,
kilka marchewek,
2 korzenie pasternaku lub natki pietruszki,
2 bataty,
świeża natka pietruszki lub kolendra,
kminek,
sól, pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny,
oliwa z oliwek.