Jak zrobić brukselkę do obiadu? Wykorzystaj ją w sałatce!
Opublikowano 04.10.2023Pieczona brukselka nabiera zupełnie innego smaku. Podana w towarzystwie innych pieczonych warzyw i przystrojona świeżą natką pietruszki lub kolendrą pięknie zaprezentuje się na Twoim stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brukselkę do obiadu i chcesz spróbować, jak smakuje po upieczeniu, poniższy przepis jest dla Ciebie.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek.
Umyj, oczyść i obierz warzywa. Bataty, marchew, pietruszkę i pasternak pokój na paski, większe brukselki – na połówki. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
Najpierw do naczynia żaroodpornego włóż marchewki, pasternak, pietruszkę i bataty. Piecz je przez 30 minut. Po tym czasie nałóż na wierzch brukselkę i piecz przez kolejne 30 minut. Sprawdzaj widelcem, czy warzywa są miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka minut w piekarniku. Całość możesz okryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił.
Upieczone warzywa przełóż do miseczki, polej oliwą i przystrój świeżymi ziołami.
Smacznego!