Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Dodatek do dań
Opublikowano 04.10.2023Mus z mrożonych truskawek to świetna propozycja jako deser podawany w pucharkach przystrojony listkiem mięty i polany mleczną czekoladą. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników czy gofrów. Jak zrobić mus z mrożonych truskawek? Sprawdź poniższy przepis od Auchan.
Przygotuj owoce
Truskawki włóż dzień wcześniej do lodówki lub włóż do rondelka i podgrzej na niedużym gazie. Zblenduj je i ostudź.
Dodaj żelatynę
Jeśli chcesz, żeby mus miał bardziej zwartą konsystencję, na tym etapie do ostudzonych truskawek dodaj 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody.
Połącz składniki
W wysokim naczyniu ubij śmietankę i cukier puder. Przełóż do miski truskawki i połącz całość. Dodaj sok z cytryny.
Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
125 g śmietanki 30%,
250 g mrożonych truskawek,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny,
opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny.