Aplikacja
Jak Zrobic Przecier Pomidorowy
 

Jak zrobić przecier pomidorowy? Przygotuj słoiki na zimę!

Opublikowano 21.09.2023

Wczesna jesień to najlepszy moment, by wziąć się za robienie przetworów! Domowy przecier pomidorowy z dojrzałych, sezonowych warzyw zdecydowanie różni się od tego dostępnego w sklepie. Bez problemu przyrządzisz ten aromatyczny sos we własnej kuchni. Jak zrobić przecier pomidorowy – doskonałą bazę do wielu dań? Sprawdź przepis i dowiedz się, czego potrzebujesz, by stworzyć swój własny przetwór. Z naszego przepisu uzyskasz trzy półlitrowe słoiki pysznego przecieru.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj pomidory

Pomidory dokładnie umyj pod zimną wodą i usuń szypułki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Nie musisz usuwać skórek – pozbędziesz się ich na etapie przecierania.

2. Gotuj pomidory na małym ogniu

Przełóż pomidory do dużego garnka i zagotuj. Następnie gotuj je na małym ogniu aż do rozgotowania (przez ok. pół godziny).

3. A teraz przecieraj!

Rozgotowane pomidory przełóż na gęste sitko i przecieraj do drugiego naczynia za pomocą łyżki, by na sicie zostały wszystkie pestki i skórki.

4. Całość dopraw

Do uzyskanego miąższu dodaj sól, pieprz i cukier (opcjonalnie również posiekaną cebulę, czosnek i inne przyprawy lub świeżą bazylię). Następnie całość zagotuj (jeśli przecier wyjdzie zbyt rzadki, gotuj go aż do odparowania nadmiaru wody).

5. Rozlej całość do słoiczków

Wrzący przecier przelej do czystych, wyparzonych słoików tak, by pomiędzy zakrętką i przecierem został ok. 1 cm wolnej przestrzeni.

6. Gotowe!

Mocno zakręć każdy słoik i pasteryzuj, by przedłużyć trwałość przecieru.

Czas całkowity 70 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
Składniki
3
3 kg pomidorów
Łyżka soli
Łyżka cukru
Pół łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie: cebula, ząbek czosnku, świeża bazylia, zioła prowansalskie i inne wybrane przyprawy