Jak zrobić przecier pomidorowy? Przygotuj słoiki na zimę!
Opublikowano 21.09.2023Wczesna jesień to najlepszy moment, by wziąć się za robienie przetworów! Domowy przecier pomidorowy z dojrzałych, sezonowych warzyw zdecydowanie różni się od tego dostępnego w sklepie. Bez problemu przyrządzisz ten aromatyczny sos we własnej kuchni. Jak zrobić przecier pomidorowy – doskonałą bazę do wielu dań? Sprawdź przepis i dowiedz się, czego potrzebujesz, by stworzyć swój własny przetwór. Z naszego przepisu uzyskasz trzy półlitrowe słoiki pysznego przecieru.
Pomidory dokładnie umyj pod zimną wodą i usuń szypułki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Nie musisz usuwać skórek – pozbędziesz się ich na etapie przecierania.
Przełóż pomidory do dużego garnka i zagotuj. Następnie gotuj je na małym ogniu aż do rozgotowania (przez ok. pół godziny).
Rozgotowane pomidory przełóż na gęste sitko i przecieraj do drugiego naczynia za pomocą łyżki, by na sicie zostały wszystkie pestki i skórki.
Do uzyskanego miąższu dodaj sól, pieprz i cukier (opcjonalnie również posiekaną cebulę, czosnek i inne przyprawy lub świeżą bazylię). Następnie całość zagotuj (jeśli przecier wyjdzie zbyt rzadki, gotuj go aż do odparowania nadmiaru wody).
Wrzący przecier przelej do czystych, wyparzonych słoików tak, by pomiędzy zakrętką i przecierem został ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
Mocno zakręć każdy słoik i pasteryzuj, by przedłużyć trwałość przecieru.