Aplikacja
Jesienny krem z orzechów włoskich
 

Jesienny krem z orzechów włoskich

Opublikowano 22.10.2023

Szukasz pomysłu na jesienny krem, który zaskoczy Twoje podniebienie? Spróbuj kremu z orzechów włoskich, który jest inspirowany tradycyjnym włoskim sosem „salsa di noci”. To pyszny i prosty w przygotowaniu przepis, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Odkryj smak Ligurii i ciesz się orzechowym kremem na świeżym chlebie, tostach, gofrach, naleśnikach lub makaronie.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Upraż i zmiel orzechy

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, a następnie zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia na drobny proszek.

2. Zagotuj cukier z mlekiem i solą

Cukier puder wymieszaj z mlekiem i solą w rondelku i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.

3. Stwórz gęsty karmel

Dodaj masło i gotuj jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty karmel.

4. Dodaj orzechy do karmelu

Zdejmij rondel z ognia i dodaj zmielone orzechy. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką drewnianą lub trzepaczką.

5. Umieść krem w słoiczku

Przełóż całość do słoika lub miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Czas całkowity 15 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
1
200 g orzechów włoskich,
100 g cukru pudru,
100 ml mleka Auchan,
50 g masła,
szczypta soli.