Jesienny krem z orzechów włoskich
Opublikowano 22.10.2023Szukasz pomysłu na jesienny krem, który zaskoczy Twoje podniebienie? Spróbuj kremu z orzechów włoskich, który jest inspirowany tradycyjnym włoskim sosem „salsa di noci”. To pyszny i prosty w przygotowaniu przepis, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Odkryj smak Ligurii i ciesz się orzechowym kremem na świeżym chlebie, tostach, gofrach, naleśnikach lub makaronie.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, a następnie zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia na drobny proszek.
Cukier puder wymieszaj z mlekiem i solą w rondelku i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
Dodaj masło i gotuj jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty karmel.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj zmielone orzechy. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką drewnianą lub trzepaczką.
Przełóż całość do słoika lub miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.