Aplikacja
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i nutą wanilii
 

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i nutą wanilii

Opublikowano 12.10.2023

Ciasto, które jest wilgotne w środku, a z wierzchu ozdabiają je soczyste owoce, brzmi pysznie. Możesz wykonać je w domu! Przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, upiec i gotowe!

Jogurt naturalny Auchan oraz olej rzepakowy Pewni Dobrego sprawiają, że ciasto jogurtowe ze śliwkami ma mokrą strukturę. Olej tłoczony z nasion rzepaku to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek takiego rodzaju tłuszczu do ciasta to zdrowsza alternatywa dla utwardzanych margaryn roślinnych do wypieków. Do ciasta jogurtowego ze śliwkami potrzebujesz także mąki orkiszowej pełnoziarnistej Auchan typu 3000. Taki typ mąki oznacza, że ziarno nie zostało pozbawione w całości łuski i tym samym ma ona wyższą wartość odżywczą. Jest dobrym źródłem składników ważnych dla Twojego zdrowia np. błonnika pokarmowego, witamin z grupy B czy magnezu. Owoce na cieście wzbogacą smak, wygląd, a także wartość odżywczą całego wypieku.

1. Wymieszaj mokre składniki

Przygotuj dużą miskę. Dodaj do niej: olej rzepakowy Pewni Dobrego, jogurt naturalny Auchan, jaja Pewni Dobrego oraz aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszaj do momentu połączenia w jednolitą mokrą masę.

2. Wymieszaj suche składniki

Przygotuj drugą dużą miskę. Wsyp do niej: mąkę orkiszową pełnoziarnistą, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier wanilinowy. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej suchej masy.

3. Połącz mokre i suche składniki

Przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki przełóż mokre składniki do suchych. Mieszaj do momentu połączenia się całości. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę keksówkę. Jeżeli nie posiadasz takiej formy w swojej kuchni, sprawdź ofertę akcesoriów do wypieków sklepu Auchan. Przelej masę do przygotowanej foremki.

4. Pokrój owoce

Śliwki umyj pod bieżącą wodą. Przekrój je na pół i wydrąż pestki. Jeżeli nie masz czasu kroić owoców, możesz wybrać wersję gotową do wyłożenia na ciasto – śliwki mrożone Auchan.

5. Udekoruj i upiecz wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem, grzanie góra i dół. Śliwki poukładaj na wierzch ciasta. Świeże owoce oprósz z wierzchu mąką ziemniaczaną. Jeżeli wykonujesz wersję przepisu z mrożonymi owocami, wymieszaj je w miseczce z mąką ziemniaczaną, a następnie nałóż łyżeczką na wierzch ciasta. Wstaw ciasto w foremce do piekarnika i piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Jogurtowe ciasto ze śliwkami możesz zjeść jako deser do kawy, herbaty czy ciepłego kakao. Ciekawą formą podania może być wykorzystanie ciasta jako zamiennik pieczywa. Kawałek ciasta może stanowić bazę słodkiej kanapki. Połóż na jego wierzch twarożek z dżemem. Możesz także posmarować go masłem orzechowym i wypić do posiłku szklankę kefiru lub maślanki. W ten sposób skomponujesz słodki i zdrowy posiłek, który da Ci więcej energii.

Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej, a także wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 65 min
Porcja 14
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 50 min
Składniki
14
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Auchan
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka jogurtu naturalnego Auchan
⅓ szklanki oleju rzepakowego Pewni Dobrego
½ szklanki erytrytolu lub innego produktu słodzącego
2 łyżeczki proszku do pieczenia Auchan
2 bio jajka Pewni Dobrego
150 g śliwek świeżych lub mrożonych Pewni Dobrego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego Auchan
kilka kropel aromatu waniliowego