Kaczka z jabłkami i cynamonem
Opublikowano 17.11.2023Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad, który zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy przepis na kaczkę z jabłkami i cynamonem – tradycyjną potrawę z nutą orientalnej przyprawy. To danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i zapachów, a przy tym jest proste w przygotowaniu. Sprawdź jak zrobić kaczkę z jabłkami i cynamonem krok po kroku.
Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.
Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.
Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.
Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.
Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.
Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!