Aplikacja
Kaczka z jabłkami i cynamonem
 

Kaczka z jabłkami i cynamonem

Opublikowano 17.11.2023

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad, który zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy przepis na kaczkę z jabłkami i cynamonem – tradycyjną potrawę z nutą orientalnej przyprawy. To danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i zapachów, a przy tym jest proste w przygotowaniu. Sprawdź jak zrobić kaczkę z jabłkami i cynamonem krok po kroku.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Dopraw kaczkę

Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.

2. Czas na marynatę

Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

3. Rozgrzej piekarnik

Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.

4. Piecz kaczkę

Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.

5. Upiecz jabłka

Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.

6. Podaj danie

Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.

Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!

Czas całkowity 180 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
Składniki
6
1 kaczka Pewni Dobrego
4 jabłka
Słoik konfitury żurawinowej
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, cynamon
łyżka masła