Aplikacja
Kaczka z jabłkami i rodzynkami
 

Kaczka z jabłkami i rodzynkami

Opublikowano 30.04.2024

Faszerowana kaczka jabłkami to doskonała propozycja na codzienny obiad, jak i popisowe danie na specjalne okazje. Sekret rozpływającego się w ustach mięsa tkwi w doborze dodatków oraz w sposobie pieczenia kaczki. Delikatnie słodki farsz wykonany z jabłek i rodzynek sułtańskich jest idealnym dopełnieniem kaczki ze ściółki Pewni Dobrego w ziołowej marynacie. Masło to nieodłączony element udanej potrawy z drobiem – sprawia, że skórka jest wypieczona oraz niesamowicie chrupiąca.

Jako dodatek do chrupiącej kaczki z jabłkami, postaw na ćwiartki ziemniaczane ze skórką Auchan. Stanowią one smakowite dopełnienie potrawy, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przypraw kaczkę

Masło przełóż do garnka i roztop podgrzewając na małym ogniu. Kaczkę natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Następnie posmaruj mięso roztopionym, zimnym masłem. Przyprawioną kaczkę zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Czas marynowania kaczki możesz przedłużyć do 24 godzin.

2. Przygotuj farsz

Rodzynki sułtańskie zalej wrzątkiem na minimum 15 minut. W tym czasie umyj dokładnie jabłka i pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z namoczonymi rodzynkami (wcześniej odlej z nich wodę). Przygotowanym farszem wypełnij środek kaczki i zamknij otwór za pomocą wykałaczek. W tym celu możesz również użyć sznurka do mięsa lub nitki.

3. Upiecz kaczkę

Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry. Piecz mięso 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. Po tym czasie przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz temperaturę do 170℃ i piecz kaczkę jeszcze przez około 120 minut. Po upłynięciu godziny delikatnie przewróć mięso na drugą stronę. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij pokrywkę, aby kaczka się zarumieniła.

4. Przygotuj pieczone ziemniaczki

Ćwiartki ziemniaczane ze skórką przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zamrożoną porcję ziemniaków rozłóż na blasze piekarnika podgrzanego uprzednio do temperatury 220℃. Piecz około 18-20 minut, do uzyskania złocistego koloru i delikatnej chrupkości. Podczas pieczenia ćwiartki ziemniaczków przemieszaj od czasu do czasu.

5. Podaj kaczkę

Chrupiącą kaczkę z jabłkami podziel na porcję i podaj z chrupiącymi ziemniaczkami.
Jeśli kaczka nie zostanie zjedzona na świeżo w całości, podziel ją na porcję i zjedz na zimno – jako dodatek do sałatek czy kanapek.
Danie należy do kuchni tradycyjnej i nie zawiera laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 39 min
Składniki
4
1 kaczka ze ściółki tuszka Pewni Dobrego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki słodkiej
2 jabłka
1 opakowanie rodzynek sułtańskich Auchan
½ kostki masła extra 82%
½ opakowania ćwiartek ziemniaczanych ze skórką Auchan