1. Przygotuj czosnek i cytrynę
Obierz 2 ząbki czosnku i wyciśnij sok z umytej uprzednio cytryny.
2. Przygotuj ciecierzycę
Przepłucz ziarna ciecierzycy wodą, umieszczając je w sitku.
3. Zrób pastę
Umieść ciecierzycę, paprykę, oliwę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy w blenderze i zmiel na gładką masę.
4. Posmaruj pieczywo
Przygotuj 3 kromki pieczywa (możesz je opcjonalnie podpiec w piekarniku i posmarować wegańskim masłem). Rozsmaruj pastę na kromkach.
5. Dodaj ulubione dodatki
Śniadanie możesz podawać z warzywami – kanapki świetnie smakują zwłaszcza ze świeżymi pomidorami, papryką czy rzodkiewką.
Czas całkowity 6 min
Porcja 1
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 3 min
Składniki
1
3 kromki razowego chleba żytniego,
1 pomidor,
1/2 papryki,
1 puszka ciecierzycy (przed użyciem odsącz i przepłucz ziarna),
3 łyżki oliwy,
4 kawałki suszonych pomidorów,
2 duże ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny,
szczypta soli i chili w proszku do smaku,
świeża bazylia (listki).