Aplikacja
Kanapki z pastą z ciecierzycy
 

Kanapki z pastą z ciecierzycy

Opublikowano 03.03.2023

Masz ochotę na pyszne, wegańskie kanapki? Nasza propozycja składa się z domowej pasty na bazie ciecierzycy, pomidorków i pieczywa. Sprawdź przepis na proste danie!

1. Przygotuj czosnek i cytrynę

Obierz 2 ząbki czosnku i wyciśnij sok z umytej uprzednio cytryny.

2. Przygotuj ciecierzycę

Przepłucz ziarna ciecierzycy wodą, umieszczając je w sitku.

3. Zrób pastę

Umieść ciecierzycę, paprykę, oliwę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy w blenderze i zmiel na gładką masę.

4. Posmaruj pieczywo

Przygotuj 3 kromki pieczywa (możesz je opcjonalnie podpiec w piekarniku i posmarować wegańskim masłem). Rozsmaruj pastę na kromkach.

5. Dodaj ulubione dodatki

Śniadanie możesz podawać z warzywami – kanapki świetnie smakują zwłaszcza ze świeżymi pomidorami, papryką czy rzodkiewką.

Czas całkowity 6 min
Porcja 1
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 3 min
Składniki
1
3 kromki razowego chleba żytniego,
1 pomidor,
1/2 papryki,
1 puszka ciecierzycy (przed użyciem odsącz i przepłucz ziarna),
3 łyżki oliwy,
4 kawałki suszonych pomidorów,
2 duże ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny,
szczypta soli i chili w proszku do smaku,
świeża bazylia (listki).