Aplikacja
Kapuśniak
 

Kapuśniak

Opublikowano 23.01.2024

Kapuśniak to kwaskowata, gęsta i aromatyczna zupa, znana przede wszystkim w kuchni słowiańskiej. Dania na bazie kiszonek to idealna propozycja na porę jesienno-zimową. Z dodatkiem warzyw korzeniowych, ziemniaków i mięsa z udka z kurczaka Pewni Dobrego stanowi pełnowartościową propozycję obiadową.

Chcesz przygotować danie, jakim jest kapuśniak? Przepis przygotujesz na bazie kapusty kiszonej. Świadomy wybór produktów ze sklepowych półek pozytywnie wpłynie na wartość odżywczą Twojej diety. Kapusta kiszona Pewni Dobrego to gwarancja prostego składu – znajdziesz w nim jedynie kapustę oraz sól. Warzywo pochodzące z lokalnych, polskich upraw zostało poddane naturalnej fermentacji, która nadała mu kwaśnego smaku.

Wybieraj kapustę kiszoną naturalnie, a nie poprzez dodatek zakwaszaczy m.in. octu czy substancji konserwujących. Tak zakwaszone warzywo nie zawiera dobroczynnych bakterii probiotycznych, a co za tym idzie – ma mniejszą wartość odżywczą.

Spróbuj potraw na bazie kapusty kiszonej Pewni Dobrego, która pozytywnie wpłynie na zdrowie Twoich jelit, ma właściwości wspierające trawienie, a także jest dobrym źródłem witamin m.in. witaminy C.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew, pietruszkę, selera oraz ziemniaki obierz ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę.

2. Podsmaż cebulkę z przyprawami

Cebulę obierz ze skórki. Pokrój ją w drobną kostkę. W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzej olej rzepakowy Pewni Dobrego. Wrzuć posiekaną cebulkę, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe i smaż do momentu, aż cebulka nabierze złotego koloru.

3. Ugotuj bulion

Udka z kurczaka Pewni Dobrego opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka dodaj wodę, udka, bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. Całość gotuj przez około 45 minut na mniejszym ogniu. Co jakiś czas zbierz piankę łyżką cedzakową z wierzchu gotującego się wywaru. Następnie dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj całość jeszcze przez około 15 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodaj kapustę kiszoną

Kapustę kiszoną Pewni Dobrego przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Posiekaj ją na mniejsze kawałki. Następnie kapustę, majeranek, tymianek oraz koncentrat pomidorowy dodaj do zupy i gotuj przez następne 20 minut. Sprawdź, czy kapusta po tym czasie na pewno jest miękka.

Smacznego!

Kapuśniak podawaj na głębokim talerzu z bułką wieloziarnistą lub innym świeżym wypiekiem z piekarni Auchan. Ugotowane udka z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Warto wiedzieć, że kapuśniak najlepiej smakuje odgrzewany po całkowitym schłodzeniu. Wtedy do zupy wydobywa się aromat przypraw oraz kwaskowatość kiszonej kapusty. Wykonaj to danie odpowiednio wcześniej przed podaniem, aby smakował jeszcze lepiej! Kapuśniak możesz posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Zupa kapuśniak jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 79 min
Składniki
4
½ opakowania kapusty kiszonej Pewni Dobrego
0,5 kg udek z kurczaka ze skórą Pewni Dobrego
4 średnie ziemniaki
1 cebula biała
1 marchew
1 pietruszka
¼ selera korzeniowego
3 łyżki oleju rzepakowego Pewni Dobrego
2 litry wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego ze słoika lub ½ kostki rosołowej warzywnej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 ziarno ziela angielskiego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Do podania:
4 bułki wieloziarniste z piekarni Auchan