Karkówka pieczona z jabłkami i tymiankiem
Opublikowano 20.09.2023Karkówka to danie tradycyjnie kojarzone z grillem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je również w domu. Tym bardziej, gdy można wykorzystać pyszną wieprzowinę marki Pewni Dobrego. Sprawdź przepis na karkówkę pieczoną z jabłkami i tymiankiem.
Mięso rozkrój na duży płat. Natrzyj solą, pieprzem, dorzuć posiekany tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelni przesmaż jabłka pokrojone w kostkę, dodaj szałwie i masło. Gdy farsz z jabłek przestygnie nałóż go na jeden z boków, mocno dociskając zawiń mięso. Zwiąż sznurkiem, aby rolada się nie rozpadła w trakcie pieczenia.
Obsmaż mięso na patelni, dorzuć jabłka, liść laurowy i zalej sokiem jabłkowym.
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.
Patent #zerowaste
Zioła, które zostały z gotowania idealnie sprawdzają się jako dodatek do masła ziołowego! Smacznego!