Aplikacja
Karkówka pieczona z jabłkami i tymiankiem
 

Karkówka pieczona z jabłkami i tymiankiem

Opublikowano 20.09.2023

Karkówka to danie tradycyjnie kojarzone z grillem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je również w domu. Tym bardziej, gdy można wykorzystać pyszną wieprzowinę marki Pewni Dobrego. Sprawdź przepis na karkówkę pieczoną z jabłkami i tymiankiem.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj karkówkę

Mięso rozkrój na duży płat. Natrzyj solą, pieprzem, dorzuć posiekany tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Sporządź farsz

Na patelni przesmaż jabłka pokrojone w kostkę, dodaj szałwie i masło. Gdy farsz z jabłek przestygnie nałóż go na jeden z boków, mocno dociskając zawiń mięso. Zwiąż sznurkiem, aby rolada się nie rozpadła w trakcie pieczenia.

3. Obsmaż mięso, dorzuć resztę składników

Obsmaż mięso na patelni, dorzuć jabłka, liść laurowy i zalej sokiem jabłkowym.

4. Upiecz

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C przez ok. 1 godzinę.

Patent #zerowaste
Zioła, które zostały z gotowania idealnie sprawdzają się jako dodatek do masła ziołowego! Smacznego!

Czas całkowity 115 min
Porcja 4
Przygotowanie 60 min
Gotowanie -
Składniki
4
Mięso:
karkówka wieprzowa w kawałku – 2 kg
kilka jabłek – 6 szt.
szałwia – doniczka
masło – 4–5 łyżek
sok jabłkowy – 200 ml
liście laurowe – 2–3 szt.
oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
czosnek – 2–3 ząbki
świeży tymianek – doniczka
sól – do smaku
zmielony pieprz – do smaku