Aplikacja
Karkówka z grilla w marynacie cytrynowo-ziołowej
 

Karkówka z grilla w marynacie cytrynowo-ziołowej

Opublikowano 28.04.2024

Wyobraź sobie kruchy, soczysty kawałek mięsa, z cytrynowo-ziołową nutą. Karkówka z grilla w marynacie cytrynowo-ziołowej to idealna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego. Pamiętaj, że odpowiednie przygotowanie przepisu rozpoczyna się już w sklepie – wybierz wysokiej jakości mięso – postaw na karkówkę od Auchan.

Marynatę do karkówki przygotujesz w zaledwie kilka minut. Staraj się nie skracać czasu marynowania mięsa – możesz nawet go nieco wydłużyć. Do podania karkówki z grilla idealnie sprawdzą się lekko pikantne, pieczone warzywa korzeniowe – marchew, korzeń pietruszki oraz seler.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj marynatę do karkówki

Cebulę i czosnek obierz, dokładnie umyj i pokrój w grubsze plastry. Karkówkę Auchan umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. W głębokim talerzu wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz sól, pieprz i zioła. Do marynaty włóż mięso, na wierzchu poukładaj plastry cebuli i czosnku. Karkówkę schowaj do lodówki na minimum godzinę. Czas marynowania mięsa możesz wydłużyć nawet do 12 godzin.

2. Grilluj karkówkę

Z marynaty wyciągnij pokrojoną cebulę i czosnek. Zamarynowane mięso przełóż na rozgrzany grill. Karkówkę grilluj po około 10 minut z każdej strony, w trakcie smarując pozostałą marynatą.

3. Przygotuj pieczone warzywa korzeniowe

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki. Dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa pokrój w słupki na kształt frytek lub w półksiężyce albo talarki. Wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz przyprawami – solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Warzywa korzeniowe piecz około 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

4. Karkówkę podaj z warzywami

Gotową karkówkę z grilla podaj z pieczonymi, gorącymi warzywami korzeniowymi.
Karkówka najlepiej smakuje na ciepło – prosto z grilla. Opcjonalnie, zamiast z pieczonymi warzywami, mięso możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw lub chrupiącym chlebem.

Przepis na karkówkę z grilla jest odpowiedni dla diety tradycyjnej, bezglutenowej oraz bezlaktozowej.

Smacznego!

Czas całkowity 120 min
Porcja 4
Przygotowanie 90 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
1 opakowanie karkówki Auchan
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
½ cytryny
2 ząbki czosnku
1 cebula
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki suszonej pietruszki
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 seler korzeniowy
½ łyżeczki papryki ostrej