Aplikacja
Karkówka z salsą z papai
 

Karkówka z salsą z papai

Opublikowano 03.11.2021

Polacy kochają mięso, a wieprzowinę w szczególności. Głównym składnikiem tego przepisu jest wieprzowina rasy puławskiej Pewni Dobrego. Wieprzowina rasy puławskiej pochodzi z lokalnych, małych gospodarstw, gdzie stawiają na tradycyjny chów. Co to oznacza? Że mięso jest wyjątkowe – smaczne, delikatne i kruche. My wybraliśmy szczególny kawałek – karkówkę. Jeśli karkówka jest poprzerastana tłuszczem – oznacza to, że będzie soczysta.

1. Marynujemy mięso

Do moździerza dodajemy kolejno rozmaryn, czosnek i sól. Rozdrabniamy składniki do połączenia się. Następnie dolewamy odrobinę oliwy i sok z połowy limonki. Taką marynatę wylewamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy karczek.

2. Pieczemy karczek

Nim mięso trafi do piekarnika podlewamy je niewielką ilością wody. Następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową. Wieprzowinę wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy pod przykryciem 45 minut, na kolejne 15 minut zdejmujemy folię.

3. Przygotowujemy salsę z papai

Z papai wyciągamy pestki, a następnie kroimy ją w kostkę. Dorzucamy drobno posiekaną szalotkę i kolendrę. Całość doprawiamy solą, sokiem z połowy limonki, i kolorowym pieprzem. Dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.

4. Komponujemy danie

Na dużą deskę wykładamy porcję karkówki. Obok – do małej miseczki nakładamy salsę z papai.

Patent #zerowaste

Pozostałe gałązki rozmarynu wykładamy na blaszkę do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika i obserwujemy, aż nasze gałązki uschną. Tak opieczony rozmaryn można rozdrobnić w moździerzu i wykorzystać jako przyprawę do następnego dania.

Czas całkowity 75 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
3
Wieprzowina rasy puławskiej:
Karkówka - 500-600 g
Rozmaryn - 6 gałązek
Oliwa z oliwek - kilka łyżek
Czosnek - 2 ząbki
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - 0,5 łyżeczki
Szalotka - 1 sztuka
Papaja - 0,5 sztuki
Limonka - 1 sztuka
Kolendra - pęczek
Woda - kilka łyżek