Karkówka z salsą z papai
Opublikowano 03.11.2021Polacy kochają mięso, a wieprzowinę w szczególności. Głównym składnikiem tego przepisu jest wieprzowina rasy puławskiej Pewni Dobrego. Wieprzowina rasy puławskiej pochodzi z lokalnych, małych gospodarstw, gdzie stawiają na tradycyjny chów. Co to oznacza? Że mięso jest wyjątkowe – smaczne, delikatne i kruche. My wybraliśmy szczególny kawałek – karkówkę. Jeśli karkówka jest poprzerastana tłuszczem – oznacza to, że będzie soczysta.
Do moździerza dodajemy kolejno rozmaryn, czosnek i sól. Rozdrabniamy składniki do połączenia się. Następnie dolewamy odrobinę oliwy i sok z połowy limonki. Taką marynatę wylewamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy karczek.
Nim mięso trafi do piekarnika podlewamy je niewielką ilością wody. Następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową. Wieprzowinę wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy pod przykryciem 45 minut, na kolejne 15 minut zdejmujemy folię.
Z papai wyciągamy pestki, a następnie kroimy ją w kostkę. Dorzucamy drobno posiekaną szalotkę i kolendrę. Całość doprawiamy solą, sokiem z połowy limonki, i kolorowym pieprzem. Dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.
Na dużą deskę wykładamy porcję karkówki. Obok – do małej miseczki nakładamy salsę z papai.
Pozostałe gałązki rozmarynu wykładamy na blaszkę do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika i obserwujemy, aż nasze gałązki uschną. Tak opieczony rozmaryn można rozdrobnić w moździerzu i wykorzystać jako przyprawę do następnego dania.