Karmelizowane orzechy włoskie
Opublikowano 22.10.2023Jeśli szukasz prostego i pysznego sposobu na urozmaicenie swoich deserów, spróbuj karmelizowanych orzechów włoskich. To chrupiące i słodkie przysmaki, które możesz podawać na wiele sposobów. Dowiedz się, jak przygotować karmelizowane orzechy włoskie w zaledwie 15 minut i ciesz się nimi z lodami, ciastami, jogurtem lub jako samodzielną przekąskę.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej cukier na średnim ogniu. Delikatnie potrząsaj naczyniem, aby równomiernie się rozpuścił.
Kiedy cukier zacznie się topić i uzyska złoty karmelowy kolor, dodaj obrane i rozdrobnione orzechy włoskie oraz łyżkę masła. Całość delikatnie wymieszaj.
Powoli wlej 2 łyżki wody do karmelu, uważając na wybuch pary. Może być on gwałtowny, dlatego bądź ostrożny.
Kontynuuj gotowanie, mieszając orzechy w karmelu przez około 2–3 minuty, aż karmel dobrze obklei orzechy.
Przesyp karmelizowane orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż je równomiernie, aby nie tworzyły większych skupisk.
Gorące karmelizowane orzechy włoskie można posypać odrobiną soli lub cynamonu.
Gdy orzechy ostygną, a karmel stwardnieje, możesz je wykorzystać do przyozdobienia wypieków lub chrupać solo. Smacznego!