Aplikacja
Karp w galarecie z pomarańczami i suszoną żurawiną
 

Karp w galarecie z pomarańczami i suszoną żurawiną

Opublikowano 12.12.2023

Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na podanie karpia, to ten przepis może być dla Ciebie! Karp w wersji smażonej to znana tradycyjna potrawa wigilijna, która serwowana jest w większości polskich domów. Jednak rybę można podawać na wiele sposobów, nawet w wersji słodko-kwaśnej. Spróbuj połączenia karpia w galarecie z pomarańczami, suszoną żurawiną Auchan oraz sokiem pomarańczowym Auchan.

Karp dzwonko Pewni Dobrego to najwyższa jakość świeżej ryby, pochodzącej z lokalnych hodowli. Wykorzystując ten produkt, oszczędzisz czas spędzony w kuchni, ponieważ dzwonka są gotowe do krojenia. Karp w galarecie z pomarańczami i suszoną żurawiną będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu, dzięki atrakcyjnej formie podania na płaskim półmisku.

1. Przygotuj wywar

Warzywa i owoce umyj pod bieżącą wodą. Marchew, korzeń pietruszki, selera obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Do garnka wlej białe wino i 750 ml wody. Dodaj pokrojone warzywa korzeniowe, goździki, sól, cukier i gotuj przez około pół godziny.

2. Dodaj karpia

W czasie gotowania wywaru oczyść dzwonka karpia Pewni Dobrego, a następnie pokrój je na plastry o grubości około 3 cm. Do bulionu włóż oczyszczone kawałki ryby i gotuj je przez około 25-30 minut.

3. Wyfiletuj pomarańcze i namocz żurawinę

Przygotuj najostrzejszy nóż, jaki masz w wyposażeniu swojej kuchni. Odetnij na prosto wierzch owoców – z góry i dołu pomarańczy. Pomarańcze postaw płaską powierzchnią na desce. Ostrze noża umieść na granicy skóry i miąższu. Obierz je ze skóry przesuwając nóż od góry do dołu, aby całkowicie oddzielić białą warstwę skórki od miąższu.

Następnie wsuń nóż między środkową błonę i wytnij cząstki pomarańczy ze środka owocu, bez białych błonek. Suszoną żurawinę Auchan zalej wrzątkiem w celu zmiękczenia jej skórki. Zostaw na około 10 minut, a następnie odlej wodę.

4. Przygotuj galaretę

Ugotowany wywar z karpiem przecedź. Warzywa korzeniowe możesz wykorzystać do sałatki wielowarzywnej lub przygotować z nich pasztet. Do wywaru dodaj roztrzepane białko jaja oraz ocet i postaw na średnim ogniu. Energicznie mieszaj do momentu zagotowania.

Po utworzeniu piany z wierzchu gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i przecedź wywar przez sitko wyłożone gazą lub ściereczką. W ten sposób uzyskasz klarowny roztwór.

Do odcedzonego wywaru dodaj sok pomarańczowy, żelatynę Auchan i delikatnie podgrzej. Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się żelatyny. Uważaj, aby nie zagotować zalewy z żelatyną!

5. Wyłóż na półmisek

Przygotuj duży półmisek i wylej na niego połowę przygotowanej zalewy. Poczekaj aż chwilę zastygnie i wyłóż na nim ugotowane dzwonka karpia Pewni Dobrego. Poukładaj także kawałki wyfiletowanej pomarańczy oraz rozsyp równomiernie namoczoną suszoną żurawinę Auchan. Całość zalej pozostałością galarety. Odstaw w chłodne miejsce na około 1-2 godziny do zastygnięcia.

Rybę i owoce możesz także rozłożyć na dwa mniejsze półmiski. W ten sposób uzyskasz dwie porcje dania, które możesz podać od razu lub wygospodarować przystawkę na dwa świąteczne obiady.

Jeżeli chcesz, aby Twoja potrawa była pięknie udekorowana, możesz poukładać na nich np. rozmaryn lub goździki przed zalaniem ryby i owoców galaretą.
Danie jest odpowiednie dla osób, które są na diecie śródziemnomorskiej, fleksitariańskiej czy też tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
Składniki
6
1 kg karpia dzwonko Pewni Dobrego
1 korzeń pietruszki
¼ korzenia selera
1 marchewka
1 szklanka soku pomarańczowego Auchan
½ szklanki białego wina wytrawnego
2 pomarańcze
3 łyżki żelatyny Auchan
1 białko jajka
1 łyżka octu
½ szklanki suszonej żurawiny Auchan
½ łyżeczki goździków
⅓ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru