Zapiekaną kaszankę z karmelizowaną cebulką i jabłkami
Opublikowano 13.05.2022Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Zaskocz swoich gości sakiewkami, w których odnajdą zapiekaną kaszankę z jabłkiem i cebulką. Będzie przepysznie, a do tego w ekspresowym czasie. Tradycyjny polski wyrób z kaszą jęczmienną, krwią i podrobami doprawiony do smaku aromatycznymi przyprawami doskonale nadaje się do przygotowania na grillu. To dobra alternatywa dla tradycyjnej, grillowanej kiełbaski. Podczas weekendowego przyjęcia przy grillu kaszanka z karmelizowaną cebulką i jabłkami pozwoli zaskoczyć gości. W ostatnich latach cenieni szefowie kuchni coraz chętniej sięgają właśnie po kaszankę, serwując ją na najróżniejsze sposoby. Postaw na prostotę i wielowymiarowy smak, przygotowując kaszankę wieprzową z grilla lub piekarnika. Zrób zakupy spożywcze online z dostawą to domu lub odwiedź jeden ze stacjonarnych sklepów Auchan, by przygotować obiad lub weekendowe przyjęcie przy grillu.
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W czasie oczekiwania, aż cebula skarmelizuję się obieramy jabłka i kroimy na 8-ki.
Na papier do pieczenia układamy 1 szt. kaszanki, kilka cząstek jabłka oraz skarmelizowaną cebulkę. Łapiemy 4 końce papieru, zwijamy i od góry zawiązujemy sznurkiem. W przypadku przygotowania dania na grillu sakiewkę należy jeszcze otulić folią aluminiową.
Przygotowane sakiewki wkładamy do piekarnika lub kładziemy na grilla na około 20 minut. Po tym czasie nasze sakiewki gotowe są do podania. Podawać można kaszankę posypaną ulubionymi ziołami oraz z bagietką.
Z pozostałych obierek z jabłka można zrobić aromatyczną i odprężającą herbatę. Do dzbanka wrzucamy laskę cynamonu, plasterki cytryny, Gałązkę rozmarynu, goździki pozostałe obierki. Całość zalewamy wrzątkiem.