Aplikacja
Kawa mazagran – bezalkoholowa
 

Kawa mazagran – bezalkoholowa

Opublikowano 21.06.2023

Mazagran to niewielkie miasteczko na algierskim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Pewnie mało kto by usłyszał tę nazwę, gdyby nie jeden szczegół. To rzekomo z tej miejscowości wywodzi się przepis na pyszną mrożoną kawę. Według jednej z legend – francuscy żołnierze broniący lokalnej twierdzy zostali bez zapasów. Z tego co mieli stworzyli napój, który otrzymał nazwę mazagran. Zobacz nasz przepis na bezalkoholową wersję tej kawy.

1. Zaparzamy espresso

Zmiel ziarna na espresso – najlepiej na gęstym sitku, aby kawa miała postać mąki lub bardzo drobnego proszku. Pozwoli to wydobyć 100% smaku z kawy. Jeżeli wolisz lżejszą kawę, dobra będzie arabica z rejonów Brazylii (jest lżejsza niż afrykańska odmiana). Jeżeli natomiast lubisz piankę oraz gorzkie odmiany, to szukaj mieszanki z dodatkiem 20% robusty. Pamiętaj też, że stopień palenia a nawet pochodzenie ziaren, może wpłynąć na goryczkę i kwasowość espresso. Zaparz swoją kawę i schłodź – możesz to zrobić na etapie parzenia, wlewając kawę na zamrożoną stalową kulę.

2. Dolej kawę i sok.

Do wysokiej szklanki wrzuć lód, a następnie nalej schłodzone espresso. Do całości dodaj sok z cytryny i ewentualnie cukier. Porządnie zamieszaj. Całość udekoruj plasterkiem cytryny.

3. Warianty

Jeżeli preferujesz słabszy smak kawy, możesz wykorzystać klasyczną Americano lub Lungo. Wtedy smak zmieszany z kwaśną cytryną i lekko posłodzony, będzie mniej zasłonięty przez gorzki posmak espresso o czekoladowych nutach.

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
1
espresso – pojedyncze lub podwójne
sok z cytryny – 2–3 łyżeczki
cukier – 1–2 łyżeczki (opcjonalnie)
cytryna – plasterek
kostki lodu