Kawa po szwedzku
Opublikowano 16.02.2024Szwedzi należą do największych miłośników kawy na świecie, wielu mieszkańców tego skandynawskiego kraju nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki dodającego energii napoju. Czy wiesz, że kultura kawowa ma tu długą i fascynującą tradycję? Odkryj sekret szwedzkiej miłości do kawy i poznaj äggkaffe przygotowywaną na bazie surowego jajka ze skorupką i mielonych ziaren.
Wlej pierwszą filiżankę wody do rondla i włącz palnik. Umyj, a następnie rozbij jajko i wymieszaj je z mieloną kawą w miseczce – skorupkę również!
Weź sitko i przecedź kawę do filiżanki. Warto zaznaczyć, że koniecznie należy wziąć pod uwagę ryzyko związane z użyciem surowego jajka. Jednak jeśli wszystko przygotujesz prawidłowo, gotująca się woda powinna usunąć szkodliwe bakterie. Napar jest w gotowy do spożycia!
Smacznego!