Aplikacja
Kawa po szwedzku
 

Kawa po szwedzku

Opublikowano 16.02.2024

Szwedzi należą do największych miłośników kawy na świecie, wielu mieszkańców tego skandynawskiego kraju nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki dodającego energii napoju. Czy wiesz, że kultura kawowa ma tu długą i fascynującą tradycję? Odkryj sekret szwedzkiej miłości do kawy i poznaj äggkaffe przygotowywaną na bazie surowego jajka ze skorupką i mielonych ziaren.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Połącz kawę z jajkiem

Wlej pierwszą filiżankę wody do rondla i włącz palnik. Umyj, a następnie rozbij jajko i wymieszaj je z mieloną kawą w miseczce – skorupkę również!

2. Połącz składniki i gotuj

Dodaj mieszankę jajka i kawy do wrzącej wody i gotuj wszystko razem przez pięć minut. Wyłącz palnik i przestaw rondel na bok. Następnie dodaj zimną wodę.

3. Szwedzkie äggkaffe jest gotowe do picia!

Weź sitko i przecedź kawę do filiżanki. Warto zaznaczyć, że koniecznie należy wziąć pod uwagę ryzyko związane z użyciem surowego jajka. Jednak jeśli wszystko przygotujesz prawidłowo, gotująca się woda powinna usunąć szkodliwe bakterie. Napar jest w gotowy do spożycia!

Smacznego!

Czas całkowity 5 min
Porcja 2
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
2
250 ml wody do zagotowania
250 ml zimnej wody
1,5 łyżki mielonej kawy
1 jajko