Aplikacja
Kawa Po Turecku Przepis
 

Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu

Opublikowano 08.09.2023

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej kawy? Delikatne cappuccino – to nie Twój styl? Jeśli lubisz, gdy kawa daje prawdziwego „kopa” i energię na cały dzień, z pewnością przypadnie Ci do gustu mocna kawa po turecku. Przepis na ten charakterystyczny napar nie jest wcale skomplikowany. Bez problemu przyrządzisz oryginalną kawę po turecku we własnej kuchni!

1. Przygotuj rondelek

Wsyp do rondelka kawę i cukier.

2. Wlej zimną wodę

Wlej zimną wodę (ok. 100 ml), zamieszaj (w kolejnych krokach nie miesza się już kawy).

3. Wstaw rondel na małym ogniu

Wstaw rondel na małym ogniu i powoli podgrzewaj.

4. Bądź czujny

Gdy poziom kawy zacznie się podnosić, a na powierzchni pojawi się pianka, zdejmij kawę z ognia. Należy to zrobić PRZED zagotowaniem kawy!

5. Wlej część kawy do filiżanki

Delikatnie wlej część kawy do filiżanki i powtórz proces parzenia.

6. Gotowe!

Przelej pozostałą część kawy do filiżanki i odczekaj chwilę, by piana wypłynęła na powierzchnię.

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1
zimna woda: 100 ml
kawa: czubata łyżeczka
cukier: łyżeczka (opcjonalnie)