Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu
Opublikowano 08.09.2023Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej kawy? Delikatne cappuccino – to nie Twój styl? Jeśli lubisz, gdy kawa daje prawdziwego „kopa” i energię na cały dzień, z pewnością przypadnie Ci do gustu mocna kawa po turecku. Przepis na ten charakterystyczny napar nie jest wcale skomplikowany. Bez problemu przyrządzisz oryginalną kawę po turecku we własnej kuchni!
Wsyp do rondelka kawę i cukier.
Wlej zimną wodę (ok. 100 ml), zamieszaj (w kolejnych krokach nie miesza się już kawy).
Wstaw rondel na małym ogniu i powoli podgrzewaj.
Gdy poziom kawy zacznie się podnosić, a na powierzchni pojawi się pianka, zdejmij kawę z ognia. Należy to zrobić PRZED zagotowaniem kawy!
Delikatnie wlej część kawy do filiżanki i powtórz proces parzenia.
Przelej pozostałą część kawy do filiżanki i odczekaj chwilę, by piana wypłynęła na powierzchnię.