Kawowe brownie
Opublikowano 11.04.2024Kawowe brownie to wyjątkowa wariacja klasycznego deseru, która zachwyca aromatem i delikatną teksturą. To idealne połączenie intensywnego smaku kawy z doskonałą wilgotnością brownie, które rozpływa się w ustach. Ten prosty przepis zapewni Ci pyszny deser, który zadowoli każdego miłośnika kawy i słodkości!
W rondelku rozpuść masło z gorzką czekoladą. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka z brązowym cukrem ubijaj przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i gęsta.
Do ubitych żółtek dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, migdałową, kakao, espresso, posiekane ziarna kawy i rozpuszczoną w maśle czekoladę. Całość wymieszaj.
Ubijaj białka i powoli dodawaj do nich cukier. Połącz ze sobą masę z żółtek oraz pianę z białek. Do wymieszanej masy dodaj aromat z wanilii.
Boki formy natrzyj masłem, całą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną wcześniej masę.
Piecz przez niecałą godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Posyp rozdrobnioną w moździerzu kawą. Podawaj z lodami lub jogurtem greckim.