Aplikacja
Kawowe brownie
 

Kawowe brownie

Opublikowano 11.04.2024

Kawowe brownie to wyjątkowa wariacja klasycznego deseru, która zachwyca aromatem i delikatną teksturą. To idealne połączenie intensywnego smaku kawy z doskonałą wilgotnością brownie, które rozpływa się w ustach. Ten prosty przepis zapewni Ci pyszny deser, który zadowoli każdego miłośnika kawy i słodkości!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Ubij żółtka

W rondelku rozpuść masło z gorzką czekoladą. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka z brązowym cukrem ubijaj przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i gęsta.

2. Przygotuj masę na ciasto

Do ubitych żółtek dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, migdałową, kakao, espresso, posiekane ziarna kawy i rozpuszczoną w maśle czekoladę. Całość wymieszaj.

3. Ubij białka

Ubijaj białka i powoli dodawaj do nich cukier. Połącz ze sobą masę z żółtek oraz pianę z białek. Do wymieszanej masy dodaj aromat z wanilii.

4. Przygotuj formę

Boki formy natrzyj masłem, całą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną wcześniej masę.

5. Piecz ciasto

Piecz przez niecałą godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Posyp rozdrobnioną w moździerzu kawą. Podawaj z lodami lub jogurtem greckim.

Czas całkowity 80 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
6
Kawa ziarnista Arabica 100% Peru Pewni Dobrego - 2 łyżki
Espresso - 30 ml
Gorzka czekolada - 240 g
Masło - 180 g
Jajka - 6 szt.
Brązowy cukier - 90 g
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Mąka pszenna - 50 g
Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Mąka migdałowa - 40 g
Biały cukier - 220 g
Kakao - 25 g