Kebab à la bánh mì
Opublikowano 22.05.2023W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.
Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.
Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.
Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.
Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 minut. Wieprzowina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.
Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.