Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem.
2. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj te składniki razem i odstaw na bok.
W osobnej misce ubij masło i cukier na puszystą masę za pomocą miksera. Do tego zadania możesz użyć miksera elektrycznego lub ręcznego.
Do miski z masłem dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do masy z masła i jajek stopniowo dodawaj mleko, przez cały czas kontynuując ubijanie na niskich obrotach.
Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche produkty. Całość wymieszaj, ale tylko do połączenia (nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwoju glutenu, który może sprawić, że ciasto będzie twarde).
Do ciasta dodaj bakalie i orzechy oraz ewentualnie wiórki kokosowe. Jeśli wcześniej były namoczone, pamiętaj, by dokładnie je wysuszyć. Całość delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć bakalie w cieście.
Wlej ciasto do przygotowanej formy do keksu i wyrównaj wierzch. Możesz też je ozdobić, np. pokruszonymi orzechami.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45–55 minut. Aby sprawdzić, czy keks z bakaliami jest już gotowy, wbij w środek patyk lub nóż – powinny być suche.
Wyjmij keks z piekarnika i pozostaw go w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Przeczytaj także: Pumpkin spice latte – jak zrobić ten pyszny, dyniowy napój?