Aplikacja
Keks z bakaliami
 

Keks z bakaliami

Opublikowano 01.12.2023

Bez względu na okazję – czy to chwila relaksu przy kawie, czy też spotkanie ze znajomymi – nasz keks z bakaliami będzie strzałem w dziesiątkę. Jak go upiec i w czym tkwi sekret jego smaku? Tego dowiesz się z naszego kulinarnego poradnika!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj foremkę

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem.

2. Przesiej suche składniki

2. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj te składniki razem i odstaw na bok.

3. Ubij masło oraz cukier

W osobnej misce ubij masło i cukier na puszystą masę za pomocą miksera. Do tego zadania możesz użyć miksera elektrycznego lub ręcznego.

4. Dodaj jajka oraz wanilię

Do miski z masłem dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

5. Dodaj mleko

Do masy z masła i jajek stopniowo dodawaj mleko, przez cały czas kontynuując ubijanie na niskich obrotach.

6. Dodaj suche składniki

Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche produkty. Całość wymieszaj, ale tylko do połączenia (nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwoju glutenu, który może sprawić, że ciasto będzie twarde).

7. Dodaj bakalie i orzechy

Do ciasta dodaj bakalie i orzechy oraz ewentualnie wiórki kokosowe. Jeśli wcześniej były namoczone, pamiętaj, by dokładnie je wysuszyć. Całość delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć bakalie w cieście.

8. Wlej ciasto do formy

Wlej ciasto do przygotowanej formy do keksu i wyrównaj wierzch. Możesz też je ozdobić, np. pokruszonymi orzechami.

9. Upiecz keks

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45–55 minut. Aby sprawdzić, czy keks z bakaliami jest już gotowy, wbij w środek patyk lub nóż – powinny być suche.

10. Ostudź ciasto

Wyjmij keks z piekarnika i pozostaw go w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Przeczytaj także: Pumpkin spice latte – jak zrobić ten pyszny, dyniowy napój?

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
Składniki
4
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina suszonej laski wanilii
1/2 szklanki mleka
1 szklanka ulubionych bakalii (np. rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, daktyle marki Auchan)