Aplikacja
Keto ciastka orzechowe
 

Keto ciastka orzechowe

Opublikowano 26.06.2024

Szukasz inspiracji na szybką przekąskę na diecie ketogenicznej? Spróbuj prostego przepisu na kruche i pyszne keto ciastka z masłem orzechowym! Przygotowanie i upieczenie tego dśeseru nie zajmie Ci dłużej niż pół godziny.
Ciasteczka orzechowe keto są propozycją wysokotłuszczowego i wysokobiałkowego posiłku. Właśnie dlatego stanowią świetny posiłek dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Ciasteczka zawierają prozdrowotne tłuszcze roślinne pochodzące z orzechów ziemnych i laskowych. Są bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości tłuszczu i błonnika. Jedno ciastko dostarczy Ci także sporą porcję białka, magnezu i potasu.

Domowe keto ciastka orzechowe bazują na naturalnej paście orzechowej Auchan zawierającej w swoim składzie jedynie zblendowane orzeszki ziemne. Przygotowując słodkie ciastka keto według naszego przepisu, zastąpisz węglowodany proste naturalnym słodzikiem – erytrytolem. To zdrowa alternatywa cukru także dla osób na dietach odchudzających.
Sprawdź wyjątkowy przepis na ciasteczka, które są tak dobre, że w mgnieniu oka znikną z talerza!

Połącz składniki na keto ciastka

Do miski dodaj pastę orzechową, jaja, mielone orzechy laskowe, erytrytol, sól, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszaj do momentu połączenia się składników.

Pokrusz gorzką czekoladę

Gorzką czekoladę pokrusz na małe kawałeczki. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą ostrego noża.

Uformuj ciasteczka

Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę na ciastka keto podziel na 8 części i uformuj z nich kulki. Wyłóż podzieloną je na blaszkę, a następnie spłaszcz przy pomocy łyżki lub widelca. W każde ciasteczko wbij po kilka niesolonych orzechów ziemnych i kawałki gorzkiej czekolady. Jako dekorację możesz użyć także innych rodzajów orzechów lub pestek.

Upiecz i podawaj

Piekarnik nagrzej do 180°C i ustaw na grzanie góra-dól z funkcją termoobiegu. Włóż keto ciasteczka orzechowe do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut – do momentu aż delikatnie zwiększą swoją objętość i zarumienią się z wierzchu. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż ostygną.

Przechowuj upieczone ciastka w zamkniętym pojemniku. Zachowają świeżość do około tygodnia. Maślane ciasteczka są bardzo kruche, dlatego warto obchodzić się z nimi ostrożnie przy transporcie.

Podawaj ciastka jako deser po posiłku lub oddzielny posiłek na diecie ketogenicznej. Chrupiące przekąski świetnie komponują się w połączeniu z wysokobiałkowym serkiem, jogurtem, szklanką kefiru lub napoju roślinnego.
Ciastka keto z masłem orzechowym są odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej, tradycyjnej i wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 25 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
8
½ opakowania pasty orzechowej crunchy Auchan (ok. 250 g)
3 łyżki erytrytolu
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
4 kostki gorzka czekolada
2 jaja Auchan BIO
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 garść orzeszków ziemnych niesolonych