Keto ciastka orzechowe
Opublikowano 26.06.2024Szukasz inspiracji na szybką przekąskę na diecie ketogenicznej? Spróbuj prostego przepisu na kruche i pyszne keto ciastka z masłem orzechowym! Przygotowanie i upieczenie tego dśeseru nie zajmie Ci dłużej niż pół godziny.
Ciasteczka orzechowe keto są propozycją wysokotłuszczowego i wysokobiałkowego posiłku. Właśnie dlatego stanowią świetny posiłek dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Ciasteczka zawierają prozdrowotne tłuszcze roślinne pochodzące z orzechów ziemnych i laskowych. Są bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości tłuszczu i błonnika. Jedno ciastko dostarczy Ci także sporą porcję białka, magnezu i potasu.
Domowe keto ciastka orzechowe bazują na naturalnej paście orzechowej Auchan zawierającej w swoim składzie jedynie zblendowane orzeszki ziemne. Przygotowując słodkie ciastka keto według naszego przepisu, zastąpisz węglowodany proste naturalnym słodzikiem – erytrytolem. To zdrowa alternatywa cukru także dla osób na dietach odchudzających.
Sprawdź wyjątkowy przepis na ciasteczka, które są tak dobre, że w mgnieniu oka znikną z talerza!
Do miski dodaj pastę orzechową, jaja, mielone orzechy laskowe, erytrytol, sól, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszaj do momentu połączenia się składników.
Gorzką czekoladę pokrusz na małe kawałeczki. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą ostrego noża.
Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę na ciastka keto podziel na 8 części i uformuj z nich kulki. Wyłóż podzieloną je na blaszkę, a następnie spłaszcz przy pomocy łyżki lub widelca. W każde ciasteczko wbij po kilka niesolonych orzechów ziemnych i kawałki gorzkiej czekolady. Jako dekorację możesz użyć także innych rodzajów orzechów lub pestek.
Piekarnik nagrzej do 180°C i ustaw na grzanie góra-dól z funkcją termoobiegu. Włóż keto ciasteczka orzechowe do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut – do momentu aż delikatnie zwiększą swoją objętość i zarumienią się z wierzchu. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż ostygną.
Przechowuj upieczone ciastka w zamkniętym pojemniku. Zachowają świeżość do około tygodnia. Maślane ciasteczka są bardzo kruche, dlatego warto obchodzić się z nimi ostrożnie przy transporcie.
Podawaj ciastka jako deser po posiłku lub oddzielny posiłek na diecie ketogenicznej. Chrupiące przekąski świetnie komponują się w połączeniu z wysokobiałkowym serkiem, jogurtem, szklanką kefiru lub napoju roślinnego.
Ciastka keto z masłem orzechowym są odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej, tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!