Keto sałatka z pesto i awokado
Opublikowano 11.06.2024Jesteś na diecie ketogenicznej i nie masz pomysłu co zjeść? Sałatka keto z awokado i domowym zielonym pesto to szybka i smaczna propozycja posiłku!
Dieta ketogeniczna charakteryzuje się wysokim spożyciem tłuszczu i białka z niewielkim udziałem węglowodanów. Tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, mają właściwości przeciwzapalne. Wybieraj oliwę dobrej jakości, która jest źródłem witaminy E i innych związków przeciwutleniających. Ma działanie hamujące powstawanie procesów zapalnych w organizmie. Oliwa z oliwek nadaje się do spożywania na zimno do sałatek czy jako baza do domowego pesto.
Domowe pesto zielone to gwarancja wyjątkowego smaku i aromatu. Dzięki zielonym, aromatycznym listkom bazylii, sosnowym orzeszkom pinii i kremowemu parmezanowi uzyskasz połączenie doskonałe do sałatek, kanapek i makaronów.
Sałatka z pesto to dobry sposób na włączenie do swojej diety większej ilości warzyw i owoców. W jednej porcji sałatki możesz znaleźć ponad połowę rekomendowanej dziennej dawki warzyw! Keto sałatka z awokado, pesto i mini mozzarellą może być doskonałą propozycją na lunch lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Rozgrzej suchą patelnię i podpraż na niej orzeszki pinii, aż do momentu, gdy nabiorą rumianego koloru, czyli przez około 4 minuty. Orzeszki przesyp do naczynia do ostygnięcia. Następnie na patelnię wrzuć pestki słonecznika i także podpraż je do zarumienienia, a następnie przełóż do naczynia.
Do kielicha blendera dodaj prażone orzeszki pini, liście świeżej bazylii, ser parmezan, obrany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, wodę, suszoną bazylię, sól i pieprz. Całość miksuj do momentu uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Pesto może być z kawałkami orzeszków lub całkowicie zblendowane. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gładkie zielone pesto, powinieneś po miksowaniu dodatkowo rozgnieść je przy pomocy moździerza.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a ogórek w plasterki. Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół i wydrąż pestkę, a następnie pokrój je na plasterki. Mozzarellę mini odlej z zalewy i przekrój na połówki. Natkę pietruszki posiekaj na drobno.
Do dużego naczynia porwij liście karbowanej sałaty. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, plasterki ogórka, kawałki pomidora, plasterki awokado, mini mozzarellę i pestki słonecznika. Tuż przed podaniem wymieszaj z domowym pesto zielonym. Posyp świeżą natką pietruszki.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej i wegetariańskiej.
Smacznego!