Keto sałatka z wędzonym łososiem
Opublikowano 11.06.2024Sałatka z wędzonym łososiem to smakowita propozycja dania dla osób na diecie ketogenicznej i nie tylko!
Sałatka z łososiem wędzonym wpisuje się w zasady diety ketogenicznej – ma wysoką zawartość tłuszczu, zawiera białko oraz niewiele węglowodanów. Wprowadź łososia na stałe do swojego jadłospisu. Dostarczysz organizmowi mnóstwo wartości odżywczych – pełnowartościowego białka, składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczów. Dietetyczna sałatka z łososiem pieczonym lub wędzonym to dobre źródło kwasów omega-3 oraz wielu witamin i składników mineralnych.
Chrupiące orzechy pekan wykorzystane w przepisie to źródło roślinnego tłuszczu, magnezu, potasu i cynku. Każdego dnia powinieneś spożywać co najmniej garść różnorodnych orzechów, by dostarczyć sobie tych cennych składników. Mogą stanowić wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami.
Sałatka z łososiem i pekanami stanowi sycący posiłek dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego. Możesz przygotować ją na wartościowy lunch na wynos lub śniadanie czy kolację w domu. Sałatka doskonale sprawdzi się jako odżywczy posiłek w upalny dzień.
Przygotuj dużą miskę. Rukolę umyj pod bieżącą wodą, odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i przełóż do naczynia. Następnie rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Ser halloumi pokrój w cienkie plasterki, połóż na patelnię lub grill i grilluj po 4 minuty na stronę. Wyłóż grillowane plasterki sera na rukolę.
Rozgrzej suchą patelnię i podpraż na niej orzechy pekan, aż do momentu aż nabiorą lekko rumianego koloru, czyli przez około 2 minuty. Prażone orzeszki przesyp do miski na sałatkę.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Ogórka i czarne oliwki odlane z zalewy pokrój na plasterki. Czerwoną cebulę obierz ze skórki i pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki dodaj do miski. Łososia wędzonego oddziel od skóry i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do miski. Szczypiorek posiekaj na drobno.
Do małej miseczki wyciśnij sok z cytryny. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki na sos: oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, erytrytol, wodę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wymieszaj sos.
Polej sałatkę sosem i posyp szczypiorkiem tuż przed podaniem. Dokładnie wymieszaj całość. Sałatkę podawaj na zimno jako oddzielny posiłek lub dodatek do dania głównego.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.
Smacznego!