Aplikacja
Jak Zrobic Kimchi
 

Kimchi – przepis na tradycyjną koreańską potrawę w Twoim domu

Opublikowano 29.08.2023

Kimchi to coś więcej niż modna azjatycka potrawa. To serce i dusza koreańskiej kuchni, danie, które znane jest w Korei od 2000 lat. Ta smaczna potrawa z kiszonej kapusty, zawitała w ostatnich latach na polskich stołach, zdobywając sporą popularność. Sprawdź, jak robić kimchi! Dzisiejszy artykuł pomoże Ci poznać historię, znacznie i najpopularniejsze warianty tego dania!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj kapustę

Na samym początku pokrój główkę kapusty pekińskiej na ćwiartki.

2. Czas na sól

Starannie posól każdą warstwę liści.

3. Całość odstaw

Przełóż pokrojoną kapustę pekińską do miski z wodą i odstaw na około 3 do 5 godzin.

4. Przygotuj przyprawy

Wymieszaj razem przyprawy, czyli stary imbir, cukier, posiekany czosnek, startą rzodkiewkę oraz sos rybny i paprykę chili.

5. Opłucz liście kapusty

Liście kapusty penińskiej odsącz z wody i dokładnie opłucz.

6. Przełóż kapustę do przypraw

Dodaj kapustę do przypraw i wszystko razem dokładnie wmieszaj.

7. Przełóż całość do słoika

Całość umieść w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.

8. Odstaw słoik do chłodnego miejsca

Pozostaw na okres od 1 do 5 dni w chłodnym miejscu, to jak długo Kimchi będzie się kisić, zależy od tego, jak bardzo kwaśny smak chcesz osiągnąć.

9. Gotowe!

Po kilku dniach sprawdź smak, jeśli danie jest pikantne i kwaśne, możesz je już przechowywać w lodówce.

Czas całkowity 240 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
8
1 (większa) główka kapusty pekińskiej
2 litry wody
1,5 szklanki soli morskiej
2 łyżki startej rzodkiewki daikon
4 ząbki czosnku (powinny być posiekane)
szczypta startego imbiru (około 1 łyżeczki)
odrobina cukru do smaku
3 łyżki sosu rybnego lub pasty krewetkowej
1–5 łyżek mielonej papryki chili marki Auchan (w zależności od upodobań)
3 cebule dymki