Aplikacja
Jak Zrobic Kimchi
 

Kimchi – przepis na tradycyjną koreańską potrawę w Twoim domu

Opublikowano 08/29/2023

Kimchi to coś więcej niż modna azjatycka potrawa. To serce i dusza koreańskiej kuchni, danie, które znane jest w Korei od 2000 lat. Ta smaczna potrawa z kiszonej kapusty, zawitała w ostatnich latach na polskich stołach, zdobywając sporą popularność. Sprawdź, jak robić kimchi! Dzisiejszy artykuł pomoże Ci poznać historię, znacznie i najpopularniejsze warianty tego dania!

1. Przygotuj kapustę

Na samym początku pokrój główkę kapusty pekińskiej na ćwiartki.

2. Czas na sól

Starannie posól każdą warstwę liści.

3. Całość odstaw

Przełóż pokrojoną kapustę pekińską do miski z wodą i odstaw na około 3 do 5 godzin.

4. Przygotuj przyprawy

Wymieszaj razem przyprawy, czyli stary imbir, cukier, posiekany czosnek, startą rzodkiewkę oraz sos rybny i paprykę chili.

5. Opłucz liście kapusty

Liście kapusty penińskiej odsącz z wody i dokładnie opłucz.

6. Przełóż kapustę do przypraw

Dodaj kapustę do przypraw i wszystko razem dokładnie wmieszaj.

7. Przełóż całość do słoika

Całość umieść w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.

8. Odstaw słoik do chłodnego miejsca

Pozostaw na okres od 1 do 5 dni w chłodnym miejscu, to jak długo Kimchi będzie się kisić, zależy od tego, jak bardzo kwaśny smak chcesz osiągnąć.

9. Gotowe!

Po kilku dniach sprawdź smak, jeśli danie jest pikantne i kwaśne, możesz je już przechowywać w lodówce.

Czas całkowity 240 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
 

Kimchi – przepis na tradycyjną koreańską potrawę w Twoim domu

Opublikowano 08/29/2023

Kimchi to coś więcej niż modna azjatycka potrawa. To serce i dusza koreańskiej kuchni, danie, które znane jest w Korei od 2000 lat. Ta smaczna potrawa z kiszonej kapusty, zawitała w ostatnich latach na polskich stołach, zdobywając sporą popularność. Sprawdź, jak robić kimchi! Dzisiejszy artykuł pomoże Ci poznać historię, znacznie i najpopularniejsze warianty tego dania!

1. Przygotuj kapustę

Na samym początku pokrój główkę kapusty pekińskiej na ćwiartki.

2. Czas na sól

Starannie posól każdą warstwę liści.

3. Całość odstaw

Przełóż pokrojoną kapustę pekińską do miski z wodą i odstaw na około 3 do 5 godzin.

4. Przygotuj przyprawy

Wymieszaj razem przyprawy, czyli stary imbir, cukier, posiekany czosnek, startą rzodkiewkę oraz sos rybny i paprykę chili.

5. Opłucz liście kapusty

Liście kapusty penińskiej odsącz z wody i dokładnie opłucz.

6. Przełóż kapustę do przypraw

Dodaj kapustę do przypraw i wszystko razem dokładnie wmieszaj.

7. Przełóż całość do słoika

Całość umieść w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.

8. Odstaw słoik do chłodnego miejsca

Pozostaw na okres od 1 do 5 dni w chłodnym miejscu, to jak długo Kimchi będzie się kisić, zależy od tego, jak bardzo kwaśny smak chcesz osiągnąć.

9. Gotowe!

Po kilku dniach sprawdź smak, jeśli danie jest pikantne i kwaśne, możesz je już przechowywać w lodówce.

Czas całkowity 240 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
8
1 (większa) główka kapusty pekińskiej
2 litry wody
1,5 szklanki soli morskiej
2 łyżki startej rzodkiewki daikon
4 ząbki czosnku (powinny być posiekane)
szczypta startego imbiru (około 1 łyżeczki)
odrobina cukru do smaku
3 łyżki sosu rybnego lub pasty krewetkowej
1–5 łyżek mielonej papryki chili marki Auchan (w zależności od upodobań)
3 cebule dymki
Składniki
8
1 (większa) główka kapusty pekińskiej
2 litry wody
1,5 szklanki soli morskiej
2 łyżki startej rzodkiewki daikon
4 ząbki czosnku (powinny być posiekane)
szczypta startego imbiru (około 1 łyżeczki)
odrobina cukru do smaku
3 łyżki sosu rybnego lub pasty krewetkowej
1–5 łyżek mielonej papryki chili marki Auchan (w zależności od upodobań)
3 cebule dymki