Kimchi – przepis na tradycyjną koreańską potrawę w Twoim domu
Opublikowano 29.08.2023Kimchi to coś więcej niż modna azjatycka potrawa. To serce i dusza koreańskiej kuchni, danie, które znane jest w Korei od 2000 lat. Ta smaczna potrawa z kiszonej kapusty, zawitała w ostatnich latach na polskich stołach, zdobywając sporą popularność. Sprawdź, jak robić kimchi! Dzisiejszy artykuł pomoże Ci poznać historię, znacznie i najpopularniejsze warianty tego dania!
Na samym początku pokrój główkę kapusty pekińskiej na ćwiartki.
Starannie posól każdą warstwę liści.
Przełóż pokrojoną kapustę pekińską do miski z wodą i odstaw na około 3 do 5 godzin.
Wymieszaj razem przyprawy, czyli stary imbir, cukier, posiekany czosnek, startą rzodkiewkę oraz sos rybny i paprykę chili.
Liście kapusty penińskiej odsącz z wody i dokładnie opłucz.
Dodaj kapustę do przypraw i wszystko razem dokładnie wmieszaj.
Całość umieść w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.
Pozostaw na okres od 1 do 5 dni w chłodnym miejscu, to jak długo Kimchi będzie się kisić, zależy od tego, jak bardzo kwaśny smak chcesz osiągnąć.
Po kilku dniach sprawdź smak, jeśli danie jest pikantne i kwaśne, możesz je już przechowywać w lodówce.