Aplikacja
 

Klasyczna kawa po turecku

Opublikowano 06/03/2023

Kawa turecka prawdopodobnie została sprowadzona do Imperium Osmańskiego przez podróżnych kupców już w XV wieku. Gubernator odpowiedzialny za Jemen, Özdemir Pasza, prawdopodobnie oficjalnie przedstawił ją sułtanowi Sulejmanowi Wspaniałemu, który ją upowszechnił. Według najbardziej rygorystycznej interpretacji Koranu, mocna kawa była uważana za narkotyk i jej spożywanie było zakazane. Murad IV wprowadził zakaz parzenia kawy, ale ze względu na ogromną popularność napoju, zakaz został ostatecznie uchylony.

Frédéric Mestdagh i Peter Giuliano w książce “The Craft and Science of Coffee” z 2017 roku piszą o sposobie przygotowania kawy tureckiej poprzez gotowanie jej w wodzie, a nie parzenia jak to ma w przypadku tradycyjnej europejskiej kawy. Dzięki temu procesowi, kawa pozostawiona w gorącym naczyniu jest mocniejsza niż espresso i ma charakterystyczny, intensywny, gorzki i ciemno-kawowy smak.

1. Zmiel kawę i wsyp do dzbanka

Wsyp kawę i cukier do niewielkiego dzbanka. Dodaj do dzbanka filiżankę wody i wymieszaj, aż kawa dobrze nasiąknie.

2. Zagotuj kawę

Umieść dzbanek na małym ogniu i gotuj całość, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Zdejmij dzbanek z ognia i poczekaj 1-2 minuty, aż fusy opadną na dno.

3. Podaj kawę

Delikatnie wlej kawę do filiżanek, starając się, aby fusy pozostały w dzbanku. Opcjonalnie można dodać do filiżanek odrobinę cukru, jeśli wolisz słodszą kawę

Total time
Czas całkowity 10 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 5 min
Cooking
Gotowanie 5 min
 

Klasyczna kawa po turecku

Opublikowano 06/03/2023

Kawa turecka prawdopodobnie została sprowadzona do Imperium Osmańskiego przez podróżnych kupców już w XV wieku. Gubernator odpowiedzialny za Jemen, Özdemir Pasza, prawdopodobnie oficjalnie przedstawił ją sułtanowi Sulejmanowi Wspaniałemu, który ją upowszechnił. Według najbardziej rygorystycznej interpretacji Koranu, mocna kawa była uważana za narkotyk i jej spożywanie było zakazane. Murad IV wprowadził zakaz parzenia kawy, ale ze względu na ogromną popularność napoju, zakaz został ostatecznie uchylony.

Frédéric Mestdagh i Peter Giuliano w książce “The Craft and Science of Coffee” z 2017 roku piszą o sposobie przygotowania kawy tureckiej poprzez gotowanie jej w wodzie, a nie parzenia jak to ma w przypadku tradycyjnej europejskiej kawy. Dzięki temu procesowi, kawa pozostawiona w gorącym naczyniu jest mocniejsza niż espresso i ma charakterystyczny, intensywny, gorzki i ciemno-kawowy smak.

1. Zmiel kawę i wsyp do dzbanka

Wsyp kawę i cukier do niewielkiego dzbanka. Dodaj do dzbanka filiżankę wody i wymieszaj, aż kawa dobrze nasiąknie.

2. Zagotuj kawę

Umieść dzbanek na małym ogniu i gotuj całość, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Zdejmij dzbanek z ognia i poczekaj 1-2 minuty, aż fusy opadną na dno.

3. Podaj kawę

Delikatnie wlej kawę do filiżanek, starając się, aby fusy pozostały w dzbanku. Opcjonalnie można dodać do filiżanek odrobinę cukru, jeśli wolisz słodszą kawę

Total time
Czas całkowity 10 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 5 min
Cooking
Gotowanie 5 min
Składniki
serves 1
1 filiżanka wody na jedną filiżankę kawy
1 łyżeczka kawy na jedną filiżankę wody
Opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru na filiżankę
Składniki
serves 1
1 filiżanka wody na jedną filiżankę kawy
1 łyżeczka kawy na jedną filiżankę wody
Opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru na filiżankę