Klasyczne risotto z szafranem i parmezanem, czyli risotto alla milanese
Opublikowano 15.05.2023Risotto to popularny posiłek pochodzący z Włoch. Głównym jego składnikiem jest ryż, a gotowana na bulionie uzyskuje kremową konsystencję. Jeżeli przepadasz za winem, to w risotto szczególnie poczujesz jej wyróżniający się posmak. Spraw, by twoja kolacja eksplodowała wyszukanymi smakami, jakie risotto może Ci zagwarantować. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
Dzień wcześniej włóż pręciki szafranu do małej szklanki i zalej wodą, aż je zakryje. Wymieszaj i pozostaw do namoczenia.
Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.
Do dużego rondla włóż połowę przygotowanego masła (50 g) i rozpuść je na małym ogniu.
Do rozpuszczonego masła wsyp posiekaną cebulę i dalej gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. W trakcie dolewaj stopniowo bulion, tak aby nie wysuszyć cebuli – ta powinna być bardzo szklista i miękka.
Następnie wsyp ryż i całość przemieszaj, tak aby ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Podsmaż przez 3-4 minuty. Ryż będzie gotowy, kiedy zmieni kolor z białego na lekko przezroczysty.
Następnie polej zawartość rondla białym winem i pozwól mu wyparować.
Kontynuuj gotowanie przez około 18-20 minut, wciąż stopniowo dolewając bulion, jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ziarna będą uwalniały skrobię, która stworzy kremową konsystencję risotto.
5 minut przed końcem gotowania zalej wszystko wodą z szafranem.
Na koniec wyłącz ogień, dopraw risotto solą, wsyp starty ser i dodaj pozostałe masło. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut.
Niezjedzone risotto możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 dni.
Wino, które chcesz użyć do gotowania, musi mieć temperaturę pokojową, a bulion zawsze być wrzący. Inaczej płyny spowolnią gotowanie.