Klasyczny dżem z brzoskwiń ze skórką
Opublikowano 23.10.2023Skórka owoców to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego podczas przygotowywania domowych przetworów warto ją wykorzystać. Ta z brzoskwiń jest szczególnie bogata w pektyny. Jeśli jej nie obierzesz, uda Ci się uzyskać dżem o gęstej konsystencji – nawet bez użycia dodatkowych składników żelujących. Jeśli zatem chcesz wiedzieć, jak zrobić dżem z brzoskwiń ze skórką, skorzystaj z poniższego przepisu!
Brzoskwinie dokładnie wyczyść i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.
Jeśli nie chcesz, by w dżemie były większe kawałki skórki i owoców, przed gotowaniem zmiksuj brzoskwinie na purée za pomocą blendera.
Wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Każdy słoik zakręć zaraz po napełnieniu. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.