Aplikacja
Dzem Brzoskwiniowy
 

Klasyczny dżem z brzoskwiń ze skórką

Opublikowano 23.10.2023

Skórka owoców to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego podczas przygotowywania domowych przetworów warto ją wykorzystać. Ta z brzoskwiń jest szczególnie bogata w pektyny. Jeśli jej nie obierzesz, uda Ci się uzyskać dżem o gęstej konsystencji – nawet bez użycia dodatkowych składników żelujących. Jeśli zatem chcesz wiedzieć, jak zrobić dżem z brzoskwiń ze skórką, skorzystaj z poniższego przepisu!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj brzoskwinie

Brzoskwinie dokładnie wyczyść i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.

Zmiksuj brzoskwinie (opcjonalnie)

Jeśli nie chcesz, by w dżemie były większe kawałki skórki i owoców, przed gotowaniem zmiksuj brzoskwinie na purée za pomocą blendera.

Połącz owoce z cukrem i gotuj

Wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przełóż dżem do słoiczków

Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Każdy słoik zakręć zaraz po napełnieniu. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
1 kg dojrzałych brzoskwiń
40 dag cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodki dżem)