Aplikacja
 

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano 02/25/2022

Klopsiki w sosie pomidorowym mają wielu wielbicieli, więc klopsy z indyka również znajdą swoich miłośników. Zobacz przepis na to danie, by urozmaicić swoje codzienne obiady.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj masę

Namocz kromkę chleba w mleku, następnie odciśnij. Wymieszaj chleb z mięsem, posiekaną natką i rozmrożonym szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj kuleczki.

2. Czas na smażenie

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłóż na bok.

3. Dalsze przygotowywanie

Dodaj na patelnię pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną w paseczki marchewkę. Całość zalej sosem pomidorowym i zagotuj. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 20 min
Cooking
Gotowanie 20 min
 

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano 02/25/2022

Klopsiki w sosie pomidorowym mają wielu wielbicieli, więc klopsy z indyka również znajdą swoich miłośników. Zobacz przepis na to danie, by urozmaicić swoje codzienne obiady.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj masę

Namocz kromkę chleba w mleku, następnie odciśnij. Wymieszaj chleb z mięsem, posiekaną natką i rozmrożonym szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj kuleczki.

2. Czas na smażenie

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłóż na bok.

3. Dalsze przygotowywanie

Dodaj na patelnię pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną w paseczki marchewkę. Całość zalej sosem pomidorowym i zagotuj. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 20 min
Cooking
Gotowanie 20 min
Składniki
serves 4
chleb pszenny – 1 kromka
mleko – 50 ml
mielone mięso z indyka – 500 g
świeża natka pietruszki – 1 pęczek
mrożonego szpinaku (rozmrażamy!) – 200 g
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchewka – 1 szt.
sos pomidorowy np. z bazylią 300 g
Składniki
serves 4
chleb pszenny – 1 kromka
mleko – 50 ml
mielone mięso z indyka – 500 g
świeża natka pietruszki – 1 pęczek
mrożonego szpinaku (rozmrażamy!) – 200 g
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchewka – 1 szt.
sos pomidorowy np. z bazylią 300 g