Aplikacja
Klopsy z indyka w sosie pomidorowym
 

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano 22.02.2024

Klopsiki w sosie pomidorowym mają wielu wielbicieli, więc klopsy z indyka również znajdą swoich miłośników. Zobacz przepis na to danie, by urozmaicić swoje codzienne obiady.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj masę

Namocz kromkę chleba w mleku, następnie odciśnij. Wymieszaj chleb z mięsem, posiekaną natką i rozmrożonym szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj kuleczki.

2. Czas na smażenie

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłóż na bok.

3. Dalsze przygotowywanie

Dodaj na patelnię pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną w paseczki marchewkę. Całość zalej sosem pomidorowym i zagotuj. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
 

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano 22.02.2024

Klopsiki w sosie pomidorowym mają wielu wielbicieli, więc klopsy z indyka również znajdą swoich miłośników. Zobacz przepis na to danie, by urozmaicić swoje codzienne obiady.

1. Przygotuj masę

Namocz kromkę chleba w mleku, następnie odciśnij. Wymieszaj chleb z mięsem, posiekaną natką i rozmrożonym szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj kuleczki.

2. Czas na smażenie

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłóż na bok.

3. Dalsze przygotowywanie

Dodaj na patelnię pozostały olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną w paseczki marchewkę. Całość zalej sosem pomidorowym i zagotuj. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
Składniki
chleb pszenny – 1 kromka
mleko – 50 ml
mielone mięso z indyka – 500 g
świeża natka pietruszki – 1 pęczek
mrożony szpinak (rozmrażamy!) – 200 g
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchewka – 1 szt.
sos pomidorowy np. z bazylią – 300 g
Składniki
4
chleb pszenny – 1 kromka
mleko – 50 ml
mielone mięso z indyka – 500 g
świeża natka pietruszki – 1 pęczek
mrożony szpinak (rozmrażamy!) – 200 g
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchewka – 1 szt.
sos pomidorowy np. z bazylią – 300 g