Aplikacja
Kluski leniwe w trzech kolorach
 

Kluski leniwe w trzech kolorach

Opublikowano 29.11.2023

Kluski leniwe w trzech kolorach to kulinarna eksplozja smaków i kreatywności. Tradycyjne leniwe kluski zostały odmienione poprzez dodanie trzech naturalnych składników, które nadały im intensywny kolor i unikalny smak. Zaskocz swoje podniebienie tymi kolorowymi kluskami, które nie tylko zachwycą wzrok, ale również pobudzą zmysły. Idealne jako lekka przekąska lub główne danie. Kluski leniwe w trzech kolorach to prawdziwa uczta dla smakoszy szukających nowych doznań kulinarnych.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj składniki

Twaróg wymieszaj z jajkiem i dodaj mąkę.

2. Dodaj naturalny barwnik

Podziel na 3 części – do każdej dodaj starty produkt kolorujący (czyli kurkumę, szpinak, buraka).

3. Pokrój ciasto

Zagnieć składniki łącząc je w owal i uformuj wałek. Pokrój ukośnie na ok. 2 cm kawałki.

4. Ugotuj kluski

Wrzuć do gotującej się delikatnie wody na ok. 1 – 2 min do wypłynięcia klusek.

5. Danie gotowe!

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną i owocami, posyp cukrem i cynamonem.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
 

Kluski leniwe w trzech kolorach

Opublikowano 29.11.2023

Kluski leniwe w trzech kolorach to kulinarna eksplozja smaków i kreatywności. Tradycyjne leniwe kluski zostały odmienione poprzez dodanie trzech naturalnych składników, które nadały im intensywny kolor i unikalny smak. Zaskocz swoje podniebienie tymi kolorowymi kluskami, które nie tylko zachwycą wzrok, ale również pobudzą zmysły. Idealne jako lekka przekąska lub główne danie. Kluski leniwe w trzech kolorach to prawdziwa uczta dla smakoszy szukających nowych doznań kulinarnych.

1. Przygotuj składniki

Twaróg wymieszaj z jajkiem i dodaj mąkę.

2. Dodaj naturalny barwnik

Podziel na 3 części – do każdej dodaj starty produkt kolorujący (czyli kurkumę, szpinak, buraka).

3. Pokrój ciasto

Zagnieć składniki łącząc je w owal i uformuj wałek. Pokrój ukośnie na ok. 2 cm kawałki.

4. Ugotuj kluski

Wrzuć do gotującej się delikatnie wody na ok. 1 – 2 min do wypłynięcia klusek.

5. Danie gotowe!

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną i owocami, posyp cukrem i cynamonem.

Czas całkowity 25 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
Składniki
Ciasto na kluski:
Tłusty twaróg - 250 g
Jajko - 1 szt.
Mąka pszenna - 100 g
Kurkuma świeża - 1 cm
Ugotowany szpinak - 1 łyżka
Starty burak - 1 łyżka
Dodatki:
Śmietana 18% - 2 łyżki
Cukier trzcinowy - do smaku
Cynamon - do smaku
Owoce - do dekoracji
Składniki
4
Ciasto na kluski:
Tłusty twaróg - 250 g
Jajko - 1 szt.
Mąka pszenna - 100 g
Kurkuma świeża - 1 cm
Ugotowany szpinak - 1 łyżka
Starty burak - 1 łyżka
Dodatki:
Śmietana 18% - 2 łyżki
Cukier trzcinowy - do smaku
Cynamon - do smaku
Owoce - do dekoracji