Kluski leniwe w trzech kolorach
Opublikowano 29.11.2023Kluski leniwe w trzech kolorach to kulinarna eksplozja smaków i kreatywności. Tradycyjne leniwe kluski zostały odmienione poprzez dodanie trzech naturalnych składników, które nadały im intensywny kolor i unikalny smak. Zaskocz swoje podniebienie tymi kolorowymi kluskami, które nie tylko zachwycą wzrok, ale również pobudzą zmysły. Idealne jako lekka przekąska lub główne danie. Kluski leniwe w trzech kolorach to prawdziwa uczta dla smakoszy szukających nowych doznań kulinarnych.
3. Pokrój ciasto
Zagnieć składniki łącząc je w owal i uformuj wałek. Pokrój ukośnie na ok. 2 cm kawałki.
4. Ugotuj kluski
Wrzuć do gotującej się delikatnie wody na ok. 1 – 2 min do wypłynięcia klusek.
Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
Składniki
4
Ciasto na kluski:
Tłusty twaróg - 250 g
Jajko - 1 szt.
Mąka pszenna - 100 g
Kurkuma świeża - 1 cm
Ugotowany szpinak - 1 łyżka
Starty burak - 1 łyżka
Dodatki:
Śmietana 18% - 2 łyżki
Cukier trzcinowy - do smaku
Cynamon - do smaku
Owoce - do dekoracji