Aplikacja
 

Knedle ze śliwkami

Opublikowano 04/23/2023

Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji.

1. Przygotuj ziemniaki

Ugotuj ziemniaki, a następnie przepuść je przez prasę lub zmiel.

2. Dodaj do ziemniaków resztę składników i wymieszaj

Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól do naczynia z ziemniakami. Wymieszaj całość tak, aby uzyskać masę bez grudek.

3. Rozwałkuj ciasto

Obsyp mąką blat, a następnie zacznij wałkować na nim ciasto. Rozwałkuj je na rulon o średnicy około 4-5 cm.

4. Uformuj kopytka

Zacznij wycinać nożem, a następnie rozpłaszczać dłonią kopytka o długości około 3-4 cm.

5. Umieść śliwki w środku i utwórz kulki

Wkładaj do środka każdej kluski po jednej śliwce bez pestek. Starannie sklej brzegi knedli, a następnie wykonaj z nich kulki.

6. Ugotuj kluski

Wlej do dużego garnka wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp sól. Delikatnie wkładaj kluski do gotującej się wody, cały czas ostrożnie je mieszając.

7. Wyławiaj gotowe knedle

Po kilku minutach knedle wypłyną na wierzch. To znak, że są już niemal gotowe. Od tej chwili poczekaj jeszcze 3-4 minuty i zacznij je wyjmować łyżką cedzakową.

8. Zrób polewę lub posypkę

Knedle ze śliwkami możesz podawać jako samodzielny przysmak lub z dodatkami. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną albo/i bułką na maśle. Aby przygotować taką polewę, rozpuść masło na patelni, wsyp tartą bułkę i podsmażaj całość aż do uzyskania efektu spienienia.

Czas całkowity 40 min
Porcja 20
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
 

Knedle ze śliwkami

Opublikowano 04/23/2023

Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji.

1. Przygotuj ziemniaki

Ugotuj ziemniaki, a następnie przepuść je przez prasę lub zmiel.

2. Dodaj do ziemniaków resztę składników i wymieszaj

Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól do naczynia z ziemniakami. Wymieszaj całość tak, aby uzyskać masę bez grudek.

3. Rozwałkuj ciasto

Obsyp mąką blat, a następnie zacznij wałkować na nim ciasto. Rozwałkuj je na rulon o średnicy około 4-5 cm.

4. Uformuj kopytka

Zacznij wycinać nożem, a następnie rozpłaszczać dłonią kopytka o długości około 3-4 cm.

5. Umieść śliwki w środku i utwórz kulki

Wkładaj do środka każdej kluski po jednej śliwce bez pestek. Starannie sklej brzegi knedli, a następnie wykonaj z nich kulki.

6. Ugotuj kluski

Wlej do dużego garnka wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp sól. Delikatnie wkładaj kluski do gotującej się wody, cały czas ostrożnie je mieszając.

7. Wyławiaj gotowe knedle

Po kilku minutach knedle wypłyną na wierzch. To znak, że są już niemal gotowe. Od tej chwili poczekaj jeszcze 3-4 minuty i zacznij je wyjmować łyżką cedzakową.

8. Zrób polewę lub posypkę

Knedle ze śliwkami możesz podawać jako samodzielny przysmak lub z dodatkami. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną albo/i bułką na maśle. Aby przygotować taką polewę, rozpuść masło na patelni, wsyp tartą bułkę i podsmażaj całość aż do uzyskania efektu spienienia.

Czas całkowity 40 min
Porcja 20
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
Składniki
20
ziemniaki – ok. 0,65 kg,
śliwki węgierki – 0,4 kg,
małe jajko – 2 szt.,
mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżeczki + mąka do podsypywania,
mąka pszenna – 0,3 kg,
sól – szczypta do knedli + 1 łyżka wsypana do wrzątku,
bułka tarta przypieczona na patelni z masłem,
kwaśna śmietana 18% - 1 opakowanie.
Składniki
20
ziemniaki – ok. 0,65 kg,
śliwki węgierki – 0,4 kg,
małe jajko – 2 szt.,
mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżeczki + mąka do podsypywania,
mąka pszenna – 0,3 kg,
sól – szczypta do knedli + 1 łyżka wsypana do wrzątku,
bułka tarta przypieczona na patelni z masłem,
kwaśna śmietana 18% - 1 opakowanie.