Knedle ze śliwkami
Opublikowano 04.11.2023Knedle to kluski przygotowane na bazie specjalnego ciasta ziemniaczanego. Mogą mieć różnorodne nadzienie – podawane są zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Przepis na knedle ze śliwkami z dodatkiem śmietany Pewni Dobrego to propozycja słodkiego obiadu. Mniejsza porcja może być też ciekawym pomysłem deseru. Ciasto wykonasz z podstawowych składników: ziemniaków, mąki i jaja. Chcesz, żeby Twoje knedle były miękkie i delikatne? Poznaj podstawowe zasady przygotowania.
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej typu 550 od Auchan wyrabiaj szybko. Nie przesadzaj jednak z jej ilością. W ten sposób uzyskasz delikatne, a zarazem nierozpadające się ciasto. Istotny jest także odpowiedni czas gotowania, aby knedle z mrożoną śliwką Auchan były gotowe w środku. Spróbuj tego tradycyjnego, a zarazem prostego w wykonaniu przepisu na słodkie kluski.
Przygotuj rondelek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli Auchan. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wrzuć do wrzątku. Gotuj aż będą miękkie. Pilnuj, aby się nie rozgotowały. Odlej je z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki przemiel przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Następnie uzyskaną masę wyłóż do miseczki i wyrównaj jej powierzchnię na płasko. Podziel zmieloną masę ziemniaczaną na równe 4 części. Jedną część wyłóż z miski. Do powstałego wgłębienia wsyp mąkę pszenną Auchan w takiej ilości, aby wypełniła powstały dołek. Zazwyczaj mieści się tam od 80-100 g mąki.
Dodaj mąkę ziemniaczaną.
Do miski wbij jajo ekologiczne Pewni Dobrego i dodaj wcześniej wyjętą część ziemniaków. Ręce oprósz mąką. Wszystkie składniki zagniataj szybko na jednolite ciasto. Nie przeciągaj tego procesu – wystarczy kilka ruchów. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, możesz dodać trochę mąki pszennej. Nie dodawaj jej jednak za dużo – ciasto wtedy zrobi się gumowe i twarde.
W miseczce wymieszaj cukier z wanilią z cukrem białym Auchan. Z ciasta uformuj podłużny wałek. Podziel go na 12 części. Jeden pasek powinien mieć około 4 cm grubości. Weź w oprószoną mąką dłoń jedną część ciasta i uformuj z niej kulę. Zrób wgłębienie w środku. Włóż połowę zamrożonej śliwki oraz około ½ łyżeczki mieszanki cukrowej. Włóż 2 połowę owocu i dokładnie zlep brzegi. Uformuj kulkę. Odłóż knedla na stolnicę z mąką i uformuj kolejne. Zrób to sprawnie, aby śliwki w środku knedli nie zaczęły się rozmrażać i puszczać soku.
Przygotuj duży i szeroki garnek. Zagotuj w nim około 1,5 litra wody z dodatkiem soli. Wrzuć knedle ze śliwkami i zwiększ gaz do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Gdy to się wydarzy, zmniejsz gaz i gotuj je jeszcze przez 5 minut. Wyjmij ugotowane knedle łyżką cedzakową na talerze.
W rondelku podsmaż przez chwilę bułkę tartą z dodatkiem masła – w ten sposób uzyskasz zasmażkę. Polej nią knedle ze śliwkami. Przepis zakłada również dodatek kremowej śmietany Pewni Dobrego. Całość posyp cukrem oraz cynamonem.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej oraz wegetariańskiej.
Smacznego!