Aplikacja
Koktajl jagodowy
 

Koktajl jagodowy

Opublikowano 06.12.2023

Koktajl jagodowy to szybki i prosty posiłek, który zrobisz w kilka minut! Bardzo sycącą propozycję na drugie śniadanie lub podwieczorek przygotujesz z mrożonych jagód Pewni Dobrego. Taki napój nie tylko smakuje pysznie, ale także dostarczy Ci cennych składników odżywczych.

Jagody są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki Twojego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Włączenie owoców leśnych do swojej codziennej diety to dobry sposób na zachowanie tych cennych właściwości przez cały rok.

Płynną bazą w przepisie jest kefir naturalny 0% Pewni Dobrego. Ten mleczny produkt dostarcza zdrowych bakterii probiotycznych, wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Koktajl z kefirem to przepis na pyszny, prosty, a zarazem dietetyczny posiłek.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj składniki

Przygotuj blender. Wyjmij wcześniej jagody mrożone Pewni Dobrego z zamrażarki, aby były łatwiejsze do późniejszego rozdrobnienia. Odmierz podaną w przepisie ilość otrębów i siemienia lnianego.

2. Pokrój banana

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części tak, aby zmieścił się do kielicha blendera. Owoc jest niezbędny, aby uzyskać przyjemną słodycz i przełamać kwaskowatość jagód. Jeżeli lubisz słodkie koktajle, wybierz przy zakupie te owoce, które mają ciemniejszy kolor. Im jaśniejsza, bardziej zielona skórka, tym mniejsza ilość cukrów prostych, a tym samym mniej słodki smak.

3. Połącz składniki i zblenduj

Do kielicha blendera dodaj odmierzone otręby owsiane, siemię lniane, kefir naturalny 0% Pewni Dobrego, jagody mrożone oraz pokrojonego banana. Całość blenduj do momentu uzyskania pożądanego przez Ciebie poziomu rozdrobnienia składników w napoju.

Jeśli chcesz, możesz zmienić proporcje – w ten sposób dostosujesz smak koktajlu jagodowego do swoich preferencji. Przepis zakłada średnią gęstość – po przelaniu do szklanki będzie płynny. Wolisz gęste koktajle? Dodaj więcej mrożonych owoców, otrębów owsianych i siemienia lnianego, nie zmieniając jednocześnie ilości płynnego kefiru. Taki koktajl doda też więcej energii – to dobra opcja, jeśli wiesz, że ten posiłek będzie musiał nasycić Cię na parę godzin.

4. Wykorzystaj przepis na różne sposoby

Latem możesz z tego przepisu wykonać smaczne lody. Jedyne czego potrzebujesz to foremki lub woreczki do kostek lodu. Przelej do nich płynny napój i umieść na kilka godzin w zamrażarce.
W gorące dni spożywaj koktajl w formie słodkich, zimnych kostek lodu. Ten kreatywny sposób podania, zachwyci zwłaszcza najmłodszych gości!

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej, śródziemnomorskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 9 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 4 min
Składniki
1
1 banan
½ opakowania jagód mrożonych Pewni Dobrego
1 kefir naturalny 0% Pewni Dobrego
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego