Aplikacja
Kolorowy hummus z domowym chlebkiem naan
 

Kolorowy hummus z domowym chlebkiem naan

Opublikowano 05.11.2023

Masz ochotę na orientalne smaki w swojej kuchni? Koniecznie spróbuj domowych chlebków naan podawanych z pysznym hummusem w trzech kolorach. Przepis jest niezwykle prosty do odtworzenia w domu – wystarczy blender i kilka składników. Podobnie łatwo wykonasz chleb naan. Przepis na ten wypiek tradycyjnie sporządza się w specjalnych piecach. Jednak w warunkach domowych dobrym rozwiązaniem będzie patelnia.

Hummus to niezwykle popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Inaczej możesz nazwać go po prostu pastą z ciecierzycy. To roślina należąca do grupy nasion strączkowych. Charakteryzuje ją orzechowy smak i wysoka wartość odżywcza. Domowy hummus przygotujesz z wykorzystaniem ciecierzycy konserwowej Auchan. Nasiona roślin strączkowych wymagają długiego moczenia i gotowania. Dlatego, jeżeli chcesz zaoszczędzić czas – sięgnij po produkt w puszce. Nie zapomnij o najbardziej rozpoznawalnym składniku hummusu – paście tahini Auchan.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Wyrób ciasto na chlebki naan

Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj letnią wodę, sól, drożdże, oliwę z oliwek Auchan, jogurt grecki oraz cukier. Zagnieć ciasto. Miskę przykryj ścierką kuchenną. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przejdź do kroku drugiego

2. Zblenduj bazę do hummusu

Przygotuj blender z dużym pojemnikiem. Ciecierzycę konserwową Auchan odlej na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru soli. Wsyp ciecierzycę do blendera i dodaj do niej pastę tahini Auchan, oliwę z oliwek Auchan, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Zblenduj całość na jednolitą, gładką masę.

3. Kolorowy hummus – jak zrobić?

Zblendowany hummus wyłóż do miski i podziel na trzy części. Pierwszą część zblenduj z liśćmi świeżego szpinaku, drugą część zblenduj z burakiem, a trzecią z kurkumą. W ten sposób stworzysz zielony, czerwony oraz żółty hummus.

4. Rozwałkuj i smaż chlebek naan

Wyrośnięte ciasto podziel na około 8 porcji. Przygotuj stolnicę i wałek do ciasta. Oprósz je mąką pszenną. Weź jedną porcję ciasta i rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Rozgrzej patelnię do naleśników lub zwykłą o nieprzywierającej powierzchni. Następnie połóż placek na patelni i smaż po 3 minuty na każdą stronę na średnim ogniu.

W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek Auchan z przyprawami. Weź pędzelek do ciast i posmaruj sosem z oliwy chlebek naan. Powtarzaj czynności do momentu wysmażenia wszystkich placków.

5. Podaj danie

Chlebki po usmażeniu łamie się, a następnie zatapia w hummusie. Kolorowe pasty z ciecierzycy należy wyłożyć do oddzielnych miseczek, aby było wygodnie maczać w nich chlebki. W ten sposób podawaj indyjski chlebek i hummus. Przepis jest doskonałą propozycją przystawki na imprezę.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej, tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 105 min
Porcja 8
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
8
Trzykolorowy hummus:
1 opakowanie ciecierzycy konserwowej Auchan
1 łyżka pasty tahini Auchan
3 łyżki oliwy z oliwek Auchan
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
½ buraka
garść szpinaku
1 łyżeczka kurkumy
Chlebki naan:
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek Auchan
1 łyżeczka cukru
½ szklanki letniej wody
½ szklanki jogurtu greckiego
½ łyżeczki soli
Sos do chlebków:
5 łyżek oliwy z oliwek Auchan
½ łyżeczki pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
1 opakowanie mieszanki przypraw zatar