Konfitowane udko z kaczki z kaszotto i gruszką
Opublikowano 18.03.2024Kacze udka idealnie nadają się do konfitowania. Wielogodzinny proces przygotowania w temperaturze 100 stopni pozwala wydobyć pełnię smaku z mięsa, sprawiając, że staje się ono niezwykle delikatne. Później jest ono pieczone, dzięki czemu skórka staje się chrupiąca i złocista. Mięso idealnie odchodzi od kości i ma atrakcyjny aromat pomarańczy.
Kacze udka pasują także w połączeniu ze słodkimi dodatkami. Do tego przepisu wybraliśmy gruszkę, która karmelizowana na maśle, zaskakuje w zestawieniu z kaszotto z kaszy pęczak. Wszystko dopełnia świeży smak cytrusów.
Pieczone udko z kaczki Pewni Dobrego ma delikatny smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi sosami czy dodatkami. Zamiast gruszki, możesz również postawić na konfitowane udka z kaczki ze śliwkami.
Nogi kaczki Pewni Dobrego dobrze natrzyj solą i świeżo mielonym pieprzem. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Gęsi tłuszcz roztop i podgrzej do ok. 85°C, po chwili zdejmij go z kuchenki. Następnie dodaj do tłuszczu skórkę pomarańczy i gałązkę rozmarynu.
Kacze udka włóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Zalej nogi gorącym tłuszczem i przykryj całość folią aluminiową. Wstaw mięso do piekarnika na ok. 8 godzin i piecz w temperaturze 100°C.
Następnie wyciągnij mięso z tłuszczu, umieść na kratce z piekarnika i piecz w 190°C, aż skórka będzie brązowo złota. Po konfitowaniu mięso powinno być już gotowe, dlatego krótkie pieczenie na koniec w wyższej temperaturze ma jedynie przyrumienić skórkę.
Ugotuj kaszę pęczak do miękkości i odcedź na sitku. Na rozgrzanej patelni roztop masło. W międzyczasie pokrój połowę gruszki ze skórą w średniej wielkości kostkę. Następnie podsmaż ją na maśle na złoty kolor wraz z drugą, niepokrojoną połówką i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj kaszę do gruszki, podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj mascarpone lub śmietankę i redukuj aż powstanie gęste kaszotto. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Kaczkę podawaj ułożoną na kaszotto, opcjonalnie możesz posypać całość odrobiną zestu (skórki) z pomarańczy. Obok połóż połówkę gruszki.
Pieczone udko z kaczki w tłuszczu pozostałym po konfitowaniu możesz przechowywać w lodówce. Jeżeli nie masz czasu na 8 godzin konfitowania, możesz piec udka z tymi samymi przyprawami w piekarniku tradycyjną metodą.
Smacznego!