Aplikacja
Konfitura dyniowa z pomarańczą
 

Konfitura dyniowa z pomarańczą

Opublikowano 30.04.2023

Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.

Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.

1. Przygotuj dynię

Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.

2. Przygotuj cytrusy

Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.

3. Wyciśnij sok i pokrój

Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.

4. Połącz cytrusy z dynią

Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.

5. Gotuj całość

Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.

6. Przełóż całość do słoiczków

Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.

7. Pozostaw słoiki do wystudzenia

Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.

Czas całkowity 300 min
Porcja 6
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 25 min
Składniki
6
2000 g miąższu z dyni,
ok. 800 g cukru,
6 słodkich pomarańczy,
2 duże cytryny.