Konfitura dyniowa z pomarańczą
Opublikowano 30.04.2023Oprócz deserów i dań obiadowych możesz przygotować też smakowite przetwory z dyni, które pozwolą Ci cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Mimo że jest to warzywo sezonowe, dzięki wykonaniu przetworów jego smak i prozdrowotne właściwości będą Ci towarzyszyć o każdej porze roku.
Dynia świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, sałatek i keczupów. Użyj jej też do konfitur i dżemów, a nawet marynat octowych. Przykładem przysmaku do słoika jest konfitura dyniowa z pomarańczą.
Najpierw pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do garnka. Zasyp ją cukrem, a następnie odstaw na około 3 godziny, aby puściła sok.
Sparz cytrusy. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wszystkie dokładnie obierz i pokrój na kawałki.
Wszystkie cytryny przekrój na pół. Z dwóch połówek wyciśnij sok. Pozostałe obierz i podziel na kawałki.
Wrzuć cytrusy do miski z kawałkami dyni. Zalej całość wyciśniętym sokiem z połówek cytryny.
Gotuj potrawę na wolnym ogniu, systematycznie mieszając. Podgrzewaj konfiturę do momentu, aż jej konsystencja będzie przypominała gęsty sos.
Po tym czasie przełóż danie do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw na ścierce do góry dnem.
Przykryj słoiki drugą ścierką i zostaw do wystudzenia na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe! Aromatyczne i zdrowe przetwory dyniowo-pomarańczowe umilą Ci poranki i wieczory jesienią i zimą. Przetwory z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu, a po otwarciu włóż do lodówki.