Aplikacja
Korowaj
 

Korowaj – jak przygotować ukraiński placek weselny?

Opublikowano 31.08.2023

Przychodzimy do Ciebie z przepisem na klasyczny Korowaj! To nie tylko pyszne ciasto, ale również symbol szczęścia i pomyślności. Jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, który łączy w sobie tradycję i smak. A całość dopełniają piękne, ręcznie formowane ozdoby. Czy jesteście gotowi, aby wprowadzić trochę magii do swoich kuchni? Smacznego!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Podgrzej mleko

W pierwszej kolejności podgrzej mleko. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Nie wolno doprowadzić do jego wrzenia.

2. Dodaj drożdże

Następnie ciepłe mleko przelej do szklanej miski i wsyp drożdże. Dokładnie je rozpuść.

3. Dodaj mąkę

Do mieszanki dodaj przesianą przez sitko mąkę. Połącz wszystko ze sobą. Tak przygotowaną masę pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

4. Przygotuj resztę składników

W międzyczasie przygotuj jajka, wyciągnij masło z lodówki i cukier. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

5. Dodaj pozostałe składniki

Do wyrośniętej masy dodaj masło pokrojone w kosteczkę, cukier i jajka. Wszystko dokładnie ze sobą połącz, ugniatając ciasto. Gdy masa zacznie się odklejać od dłoni to znak, że surowy wypiek jest gotowy.

6. Uformuj ciasto

Uformuj ciasto w kulę, włóż do szklanej misy i przykryj ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny.

7. Czas na ozdoby!

W międzyczasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj ozdoby. W tym celu pomieszaj mąkę pszenną i wodę, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody, gdy zbyt rzadkie, podsyp je delikatnie mąką.

8. Wytnij ozdoby

Następnie uformuj pszenny placek. Rozwałkuj ciasto i wytnij ozdoby. Możesz wyciąć je przy pomocy noża lub specjalnych metalowych foremek o różnych kształtach. Warto spróbować uformować warkocze.

9. Ozdób ciasto

Po wyrośnięciu ciasta, ozdób je szybkimi ruchami. Rozbij 1 jajko, rozmieszaj je i posmaruj ciasto, które jest gotowe do wypieku.

10. Przygotuj piekarnik

Ustaw piekarnik na 180℃, a gdy się nagrzeje, włóż ciasto. Korowaj powinien być w komorze przez co najmniej 40 minut.

11. Pieczemy!

Gdy korowaj się zarumieni, trzeba wyjąć go z piekarnika. Po ostygnięciu ciasta możesz posypać go cukrem pudrem.

Czas całkowity 240 min
Porcja 1
Przygotowanie 200 min
Gotowanie 40 min
Składniki
1
1 opakowanie mąki pszennej (1 kg)
100 g drożdży instant (możesz też wykorzystać zwykłe drożdże)
200 ml mleka 3,2 %
100 g masła 84%
250 g białego drobnego cukru
5 jajek
100 g mąki pszennej
50 ml wody