Aplikacja
Korzenna owsianka z pieczoną dynią
 

Korzenna owsianka z pieczoną dynią

Opublikowano 24.11.2023

Jesień to idealna pora na przygotowanie owsianki z pieczoną dynią i śliwkami. To pożywne i zdrowe danie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić owsiankę korzenną z czterema kluczowymi składnikami: płatkami owsianymi, serkiem wiejskim Auchan, warzywami i owocami oraz zdrowymi tłuszczami roślinnymi. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem jesieni!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie

Dynię pokrój na mniejsze części i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach na trybie góra/dół bez termoobiegu przez około 30 minut. Możesz upiec większą ilość dyni i przechowywać ją w lodówce lub zamrozić na później.

2. Mycie owoców

Umyj owoce pod bieżącą wodą. Śliwki i jabłko pokrój na mniejsze cząstki. Upieczoną dynię obierz ze skórki i wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój na kawałki.

3. Czas na gotowanie!

Zagotuj wrzątek. Do rondelka wrzuć śliwki, jabłko, korzenne przyprawy i dodaj około 50 ml wrzątku. Gotuj przez 5 minut.

4. Dodaj płatki

W międzyczasie do drugiego garnka lub naczynia dodaj płatki owsiane, kawałki dyni, masło orzechowe, szczyptę soli i podlej niewielką ilością wrzątku (około 40-50 ml). Wymieszaj i odstaw.

5. Gotowe!

Wyłóż do miseczki płatki z dynią, duszone, korzenne owoce oraz serek wiejski. Udekoruj, jak lubisz. Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 35 min
Składniki
1
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Auchan
2 dojrzałe śliwki
½ sztuki dużego jabłka
100 g pieczonej dyni hokkaido
1 łyżka masła orzechowego 100%
1 serek wiejski lekki Auchan
przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
dekoracja: świeża figa