Kotlet po kijowsku z karmelizowaną marchewką z groszkiem
Opublikowano 03.06.2024Kotlet po kijowsku, czyli tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, to świetna propozycja na sycący obiad. Podany z karmelizowaną marchewką z groszkiem z pewnością zadowoli wielbicieli nowoczesnej kuchni.
Delikatne mięso z piersi kurczaka z grzędy od Pewni Dobrego w połączeniu z ziołowo-czosnkowym masłem rozpływa się w ustach. Karmelizowane minimarchewki oraz mrożony groszek to doskonałe dopełnienie tradycyjnego, ukraińskiego dania.
Natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj. Masło umieść w misce (powinno być zimne), dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez praskę, dorzuć do masła. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki wymieszaj za pomocą widelca. Uformuj z nich wałek lub kostkę i przełóż ziołowe masło na minimum 30 minut do lodówki, aby stwardniało.
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa płaty. Mięso drobiowe rozbij tłuczkiem na plastry o grubości około 1 centymetra. Z lodówki wyciągnij schłodzone masło i pokrój je na kawałki. Połóż kawałek na górnej części mięsa i zawiń je w roladę, zaczynając od strony z masłem. Upewnij się, że roladka jest mocno zawinięta – możesz zabezpieczyć ją wykałaczką.
Przygotuj trzy miski. Do jednej z nich wsyp mąkę pszenną, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbij jajko. Roztrzep je za pomocą widelca. Przygotowane kolety obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Powtórz czynność, pomijając tym razem mąkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i ułóż na niej kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut (w połowie tego czasu obróć kotlet). Gotowe kotlety kijowskie delikatnie zdejmij z patelni.
Do średniego garnka wlej wodę do ¾ jego wysokości. Następnie zagotuj ją i dodaj szczyptę soli. Do wrzątku wrzuć mrożoną minimarchew oraz groszek. Warzywa gotuj około 5 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz. Na patelni rozpuść masło (uważaj, aby go nie przypalić), dodaj marchew, groszek i miód. Składniki smaż na małym ogniu do momentu skarmelizowania – przez około minutę. Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gorące kotlety po kijowsku podaj z karmelizowaną marchewką z groszkiem.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!