Aplikacja
Kotlet po kijowsku z karmelizowaną marchewką z groszkiem
 

Kotlet po kijowsku z karmelizowaną marchewką z groszkiem

Opublikowano 03.06.2024

Kotlet po kijowsku, czyli tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, to świetna propozycja na sycący obiad. Podany z karmelizowaną marchewką z groszkiem z pewnością zadowoli wielbicieli nowoczesnej kuchni.

Delikatne mięso z piersi kurczaka z grzędy od Pewni Dobrego w połączeniu z ziołowo-czosnkowym masłem rozpływa się w ustach. Karmelizowane minimarchewki oraz mrożony groszek to doskonałe dopełnienie tradycyjnego, ukraińskiego dania.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj ziołowe masło

Natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj. Masło umieść w misce (powinno być zimne), dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez praskę, dorzuć do masła. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki wymieszaj za pomocą widelca. Uformuj z nich wałek lub kostkę i przełóż ziołowe masło na minimum 30 minut do lodówki, aby stwardniało.

Przygotuj kotlety

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa płaty. Mięso drobiowe rozbij tłuczkiem na plastry o grubości około 1 centymetra. Z lodówki wyciągnij schłodzone masło i pokrój je na kawałki. Połóż kawałek na górnej części mięsa i zawiń je w roladę, zaczynając od strony z masłem. Upewnij się, że roladka jest mocno zawinięta – możesz zabezpieczyć ją wykałaczką.

Usmaż kotlety po kijowsku

Przygotuj trzy miski. Do jednej z nich wsyp mąkę pszenną, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbij jajko. Roztrzep je za pomocą widelca. Przygotowane kolety obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Powtórz czynność, pomijając tym razem mąkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i ułóż na niej kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut (w połowie tego czasu obróć kotlet). Gotowe kotlety kijowskie delikatnie zdejmij z patelni.

Przygotuj dodatki do dania

Do średniego garnka wlej wodę do ¾ jego wysokości. Następnie zagotuj ją i dodaj szczyptę soli. Do wrzątku wrzuć mrożoną minimarchew oraz groszek. Warzywa gotuj około 5 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz. Na patelni rozpuść masło (uważaj, aby go nie przypalić), dodaj marchew, groszek i miód. Składniki smaż na małym ogniu do momentu skarmelizowania – przez około minutę. Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podaj przygotowane danie

Gorące kotlety po kijowsku podaj z karmelizowaną marchewką z groszkiem.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
1 opakowanie filetów z piersi kurczaka z grzędy Pewni Dobrego
½ kostki masła
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczki szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie groszku mrożonego (ok. 450 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 opakowanie mrożonych mini marchewek (ok. 450 g)
1 łyżeczka miodu