1. Przygotowanie ziemniaków
Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę.
2. Gotowanie bobu
Wrzuć bób do garnka z nieosoloną wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórek.
3. Łączenie składników
Rozgnieć ziarna widelcem. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj całość.
4. Dodatki
Dodaj posiekany szczypiorek, mąkę i starty żółty ser.
5. Dodanie jajka
Wbij 1 jajko.
6. Dodanie przypraw
Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i ewentualne inne przyprawy do smaku.
7. Mieszanie
Całość starannie wymieszaj ręką albo łyżką. Odstaw na 10 minut.
8. Formowanie
Po tym czasie zacznij wyrabiać z masy okrągłe, niewielkie kotlety.
9. Smażenie kotletów
Podsmażaj kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.
Czas całkowity 45 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
6
250 g bobu,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 surowe jajko,
30 g żółtego sera,
1 łyżka szczypiorku,
olej roślinny (ilość odpowiednia do smażenia),
przyprawy do smaku (słodka papryka, pieprz, sól, opcjonalnie również gotowa mieszanka przypraw).