Krem ze zsiadłego mleka z borówkami
Opublikowano 05.11.2023Przygotuj żelatynę
Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.
Połącz główne składniki
W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.
Dodaj żelatynę
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.
Prawie gotowe
Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.
Przygotuj sos
Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.
Czas całkowity 270 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
4 szklanki zsiadłego mleka
500 g świeżych lub mrożonych borówek
4 łyżki cukru
Ekstrakt z wanilii
2 łyżki żelatyny